Már harmadszor hívják vissza Vauxhall Zafira B modelleket

Közzétéve:
2019-04-29, 10:41

A brit gyártó 235 000 modellt hív vissza gyulladásveszély miatt

Társszerző: Hajdu Balázs

A Vauxhall autógyár már harmadik alkalommal kényszerül arra, hogy Zafira B modelleket hívjon vissza. Ezúttal 235 000 autó érintett. A visszahívás oka, hogy újabb gyulladásveszélyesnek találták a családi járművet.

lángoló Zafira B modell
A Vauxhall 2005 és 2014 között már visszahívott Zafira B modelleket

A brit gyártó képviselői korábban azt állították, hogy minden veszélyforrást elhárítottak. A mellékelt ábra nem ezt mutatja, ugyanis az autók ismét a túlmelegedés jeleit produkálják. Stephen Norman, a vállalat vezérigazgatója nagyon sajnálja a történteket, ezzel együtt pedig ígéretet tett a tulajdonosok biztonságának megőrzésére. A GM tulajdonában lévő cég vesztesége akár 100 millió font is lehet.

A vállalat képviselői elmondása szerint az akkumulátort és a fűtésrendszert összekötő kábelen lévő csapszeget kell kicserélni. A Vauxhallt azzal vádolják, hogy tudott a rendellenességről, mégsem avatkozott közbe, ennek kivizsgálása már bűnügyi eljárás keretében kerülhet sor. A Vauxhall állítása szerint korábban minden életveszélyt okozó hibát elhárítottak – úgy tűnik, mégsem.

Vauxhall Zafira B

2015-ben és 2016-ban már sor került Zafira B modellek visszahívására, miután a The Sun magazin 300 tűzesettel kapcsolatban életveszélyre hívta fel a figyelmet. A mérnökök szerint a kábelkötegben keresendő a probléma forrása. 

Egy Zafira éppen azon a napon kapott lángra, amikor a tulajdonos megkapta a levelet a visszahívásról. Egy másik autó már „javítás” után gyulladt ki. 

lángoló Zafira B modell

„Az első két visszahívási hullám a problémák döntő részét megoldotta. Történt azonban egy olyan tűzeset, melyet a vezeték csatlakozójának túlmelegedése okozott. Abban a pillanatban, amikor tudomásomra jutott a történés, rögtön a teljes visszahívás mellett döntöttünk” - mondta Stephen Norman vezérigazgató az esetekkel kapcsolatban.

A Vauxhall tagadta azokat a vádakat, mely szerint az elektronikus klímarendszerrel ellátott autók is tűzveszélyesek lennének – 2018-ban mégis 4 000 ilyen járművet hívtak vissza.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1974 AMC Gremlin X, fekete hatchback oldala balról
2020. augusztus 29.
Az autógyártás elmúlt 100 évében a márkák több olyan modellt is bemutattak, melyeket mitikus lényekről neveztek el. Ma közülük mutatok be négyet!

További hírek