Az Egyesült Királyságban a fejlett sávtartó asszisztens idén év végére lehetővé teszi bizonyos autóvezetők számára, hogy az autópályákon – legfeljebb 37 mérföld/órás (60 km/órás) sebességnél – levegyék a kezüket a kormányról.

A lehetőséggel nem élhet mindenki, csak olyan autók esetében jöhet szóba a kézhasználat nélküli vezetés, amelyek a legfejlettebb vezetést támogató rendszerekkel rendelkeznek. Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy lehetővé teszi az automatikus sávtartó rendszerek (ALKS) szabad kézzel történő használatát az utakon. 60 km/óra fölött továbbra is kötelező lesz fogni a kormányt.

Az autonóm sávtartó rendszerek a sávjelzéseken belül irányítják az autót, és az adaptív sebességtartó automatikával együtt használva - amely már most is legális - az autósok bizonyos körülmények között átruházhatnak bizonyos feladatokat az autóra. Az erről szóló törvény módosítása év végére várható.

A közlekedési minisztérium tervei szerint az ALKS-sel felszerelt autók tulajdonosai számára legálisan engedélyezett lesz, hogy az autópályákon legfeljebb 37 mérföld/órás sebességig hagyják, hogy autójuk saját magát irányítsa, ami azt jelenti, hogy a technológiát gyakorlatilag az autópályák zsúfolt szakaszain való használatra tartják majd fenn. Vagyis a kézhasználat nélküli vezetés a dugóban történő araszoláskor jöhet jól a leginkább.

A közlekedés jövőjéért felelős miniszter, Rachel Maclean az Auto Expressnek elmondta, hogy a kormány „óvatosan” közelíti meg az ALKS bevezetését, de a 37 mérföld/órás korlátot a jövőben 70 mérföld/órás sebességre emelhetik. Hozzátette, hogy a kormány „nagyon szeretné kihasználni” a technológia előnyeit.