2020. október 04. | 22:40

Ezzel el is dőlt, hogy van-e lehetőség feszegetni a határokat.

Európában egy sör után a legtöbb tagországban lehet vezetni, kivéve Magyarországot, Szlovákiát, Csehországot és Romániát. Ezekben az országokban a zéró tolerancia elve van érvényben, azaz egyetlen csepp alkohol fogyasztása sem megengedett vezetés előtt.

A magyar agrárminiszter a Villányi borfesztiválon azt pedzegette, hogy a hazai szabályozás túlságosan szigorú az alkohol és a vezetés kapcsán. Nagy István szeretett volna társadalmi vitát, párbeszédet indítani a zéró tolerancia fellazítása kapcsán, a kormányzati tájékoztatási központ szerint azonban ennek nincs itt az ideje.

"A szakmai szervezetek minden évben ezt javasolják,de az emberek többségében nem támogatják. Éppen ezért a kormány nem tervezi a szabályozás módosítását" - érkezett meg az RTL Klub megkeresésére a gyors válasz.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy aligha fog a 2022-es országgyűlési választásig változni ez a szabályozás.

Az RTL híradója megszólaltatott egy vezetéstechnikai szakértőt is a témában, aki elmondta, milyen hatással van a vezetésre az alkoholfogyasztás.

"A kockázatvállalási készsége fog rettentően megnőzni, azok a finom mozgások, amik az autó kezeléséhez kelenek, finom gáz, finom fék, finom kormány, ezek sokkal durvábbak lesznek, illetve a látása csőlátásszerűen alakul - mondta Köves Szilárd.

Az Európai Unió Közlekedésbiztonsági Tanácsa azt javasolja, hogy a tagországokban egységes legyen a szabályozás arról, hogy mennyi alkoholt ihatnak a sofőrök, mielőtt volán mögé ülnek. A testület a zéró toleranciát támogatja. Állításuk szerint így évente 5000 európai polgár életét lehetne megmenteni.

Nagy István feltehetően nem azt szerette volna elérni, hogy féktelen mennyiségű alkoholt lehessen fogyasztani vezetés előtt. Mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban 1 üveg sör vagy 1 pohár bor elfogyasztása van-e olyan káros hatással a vezetői képességekre, mint például az érintőképernyő, mert a rádió hangszínének állítgatása, a navigáció nyomkodása vagy a kihangosítóval történő telefonálás bizony legális Magyarországon.