Másodfokon enyhébb büntetést kaphat az audis ámokfutó

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-07, 09:18

Az elsőfokú bíróság által hozott ítélet nem emelkedett jogerőre.

Három nap gondolkodási idő után enyhítésért fellebbezett az M0-son büntetőfékező sofőr ügyvédje, tudta meg a Közlekedéstudományi Intézet a Pest Megyei Főügyészségtől. A lap beszámolója szerint a vádlott nem teljesen alaptalanul reménykedhet abban, hogy másodfokon enyhébb büntetést kap.

Az ámokfutó sofőr 2020. május 27-én reggel büntetőfékezéssel és leszorítással próbált elégtételt venni az előtte szabályosan haladó autóson az M0-s autóút és az M3-as autópálya csomópontjánál.  A megleckéztetett autós színleg eleget tett az Audi R8-ban ülő járművezető utasításának, de amikor az őt egzecíroztató férfi kiszállt a kocsijából, akkor azonnal rálépett a gázpedálra.

Büntetőfékező audis az M0-son

Az audis támadásait rögzítették a sértett kocsijában működő fedélzeti kamerák, a felvételek alapján a rendőrök azonosították a büntetőfékező személyt, akit aztán be is vittek a rendőrkapitányságra. A 43 esztendős B. Zoltán először nem is emlékezett a dologra, aztán azt mondta, hogy az ilyen esetek gyakorlatilag mindennaposak a magyar utakon. Zoltán a bíróságon azzal a szöveggel állt elő, hogy a koronavírus-járvány miatti bezártság és a munkájával kapcsolatos dolgok miatt stresszes állapotban volt aznap. Majd hozzátette, hogy szerinte a másik autó sofőrje provokálta őt.

Az viszont nem derült ki, hogy miért hajtott tempósan aznap reggel, és ha már annyira sietős volt neki, akkor miért rabolta a saját idejét a szerinte túl lassú autós többszöri balesetveszélyes megleckéztetésével.

Az elsőfokú bíróság gyorsított eljárásban egy évre eltiltotta a járművezetéstől és 325 000 forint pénzbüntetésre ítélte Zoltánt a körülmények mérlegelése után. A tárgyaláson mindenki tudomásul vette az ítéletet, így a vádhatóság már nem kérhet súlyosabb ítéletet a vádlottra.

Közlekedési ügyekben jártas ügyvédek szerint Zoltánék előre megbeszélték azt, hogy milyen taktikát kövessenek. Azzal, hogy a férfi elfogadta a bíróság döntését, jobb színben tűnik fel a közvélemény előtt, sokan azt gondolhatják, hogy megbánta a tettét, miközben lehet, hogy csak színjáték az egész. Az ügyvédnek pedig az által, hogy gondolkodási időt kért, nem kellett magyarázkodásba bocsátkoznia azzal kapcsolatban, hogy miért nem fogadta el azt az ítéletet, ami ellen a védence nem emelt hangot.

A KTI szerint Zoltán nem teljesen alaptalanul reménykedhet abban, hogy másodfokon enyhébb büntetést kap, az idő múlását ugyanis általában a vádlott javára írják, még akkor is, ha a vádlott-ügyvéd páros teljesen nyilvánvaló módon csak az időt húzza.

Kapcsolódó írások

Rendőrségi Audi TT-k
2019. november 25.
A magyar rendőrség leggyorsabb autói az elmúlt 4 évtizedből.
Büntetőfékező audis az M0-son
2020. június 24.
A 43 éves B. Zoltán a kihallgatásán azt mondta, hogy provokáció érte.

További hírek