2020. október 19. | 10:52

A közúti ellenőrzések célja elsősorban a figyelmeztetés, intézkedéstől indokolt szituációban kell tartani.

Idén is meg lett hirdetve a „Látni és látszani” országos baleset-megelőző kampány, melynek keretében 2020. október 19. és december 6. között az akcióhoz csatlakozott szervizekben a személy- és haszongépjárművek és a motorkerékpárok vezetői ellenőriztethetik járművük láthatóságért felelős alkatrészeit (plusz a szélvédőt), a csatlakozási felhívásra igent mondó optikai szaküzletek pedig ingyenes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket. A „Látni és látszani 2020” elnevezésű kampány kezdeményezője és fő támogatója idén is az ORFK-OBB.

Az akció idén fokozottan épít a társadalmi felelősségvállalásra, a szervezők és az akcióban részt vevők kiemelték, hogy a „Látni és látszani 2020” akkor lehet sikeres, ha annak fontosságát a közlekedés minden résztvevője felismeri. A ráeszmélés önmagában persze kevés, cselekedni is kell, ha azt érezzük, hogy velünk vagy a kocsinkkal valami gubanc van.

Jól látni

Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ, mondják a hozzáértők. Éppen ezért erősen javasolt az autósoknak, hogy évente legalább egyszer ellenőriztessék a látásukat egy szakemberrel, akkor is, ha úgy érzik, hogy nem szorulnak látáskorrekcióra.

Jól látszani

Az autó rendszeres ellenőriztetése is javallott, különösebben talán nem kell hangsúlyozni, miért fontos rendben tartani azokat az alkatrészeket (pl. izzók, fényszórók, ablakok, szélvédő), melyek arra szolgálnak, hogy jól láss és látszódj.

A két hónapig tartó országos kampány során az alábbiakra számíthatnak a járművezetők:

  • Az akcióban a gépjárművek vezetőinek figyelmét felhívják a látni és látszani műszaki és emberi tényezőire, elemeire, autóik műszaki állapotának ellenőriztetésére, az esetleges hiányosságok megszüntetésére aktuálisan most, a téli időszak kezdetén
  • Az akció fokozott rendőri közúti ellenőrzéssel egészül ki, melynek célja első sorban a figyelmeztetés, indokolt esetben az intézkedés

A látásvizsgálat tehát díjmentes az akcióba bekapcsolódó optikákban, míg a szervizek maguk dönthetnek a kampánnyal összefüggő szolgáltatások kedvezményeiről, esetleges ingyenességről.

A szervizek listája itt, míg az optikusok listája itt érhető el.