Leköszön posztjáról a dél-afrikai Johan van Zyl, a 62 éves szakember helyét az angol Matthew Harrison veszi át a Toyota Europe vezérigazgatói székében. A korábbi ügyvezető alelnök április 1-jén foglalja el új pozícióját, van Zyl pedig a Toyota South Africa elnökeként folytatja munkáját.

Matthew Harrison

Johan van Zyl irányítása alatt a Toyota eladási mutatói folyamatosan nőttek az európai régióban – mely magában foglalja Oroszországot, Törökországot, Izraelt és néhány ázsiai piacot is. 2019-ben 1 millió járművet értékesítettek, piaci részesedésük a 2015-ös 4,6 százalékról 6 százalékra nőtt 2020-ban. A hibrid modellekre összpontosító kínálat segítségével meg tudtak felelni az Európai Unió egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásainak.

Harrison egyik fő feladata a japán autómárka alternatív meghajtású felhozatalának további erősítése lesz, különös tekintettel a tisztán elektromos járművekre. A Toyota Europe célja, hogy 2025-ig 10 elektromos és 5 plug-in hibrid modellt dobjanak piacra, illetve addigra elérjék az évi 1,4 milliós eladási számot.

A hét elején nyilvánosságra hozták a 2021-es Év Autója díj győztesét, az elismerést ezúttal sokak kedvence, az új Toyota Yaris érdemelte ki.

Matthew Harrison a Ford Motornál kezdte autóipari pályafutását, majd 2000-ben csatlakozott a Toyota Great Britain kötelékéhez. 2005-ben nevezték ki a Toyota Europe vállalatirányításért felelős általános igazgatójává, majd 2008-ban a Lexus Europe vezetője lett. 2013-ban kereskedelmi és marketing alelnöki pozícióba került, majd 2019-ben lett ügyvezető alelnök. A Toyota Europe új vezérigazgatója tehát jelentős tapasztalattal kezdi meg hivatalát április 1-jén.