Január nyolcadikán hirdették ki a 2021-es Év Autója-díj döntőseit, a bővített listán szereplő 29 modellből 7 maradt versenyben. A verseny második körében titkos szavazással választotta ki a 59 tagból álló zsűri a 2021-es Év Autóját (Magyarországot két autós újságíró képviseli a testületben). A jelenlegi szabályok értelmében azon modellek vehettek részt a versenyen, melyek a szavazás előtti 12 hónapon belül kerültek forgalomba, legalább öt európai országban elérhetők és eladásaik meghaladták az 5 ezres darabszámot.

A szavazás alapján a Toyota Yaris lett az Év Autója 2021-ben.

Hagyományosan a Genfi Autószalon előestéjén szokott fény derülni a nyertes kilétére, idén is így lenne, azonban a koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan 2021-ben is online hirdették ki a győztes modellt. A második körben a zsűritagok 25 pontot osztottak ki a döntőbe jutott autók között. Minimum öt autóra pontot kellet adniuk a szakma képviselőinek, egy modellt pedig maximum 10 „zsetonnal jutalmazhattak”. A szabályok értelmében holtversenyt nem lehetett hirdenti az első helyen.

2019-ben a Jaguar I-Pace lett az Év Autója, a tisztán elektromos crossover ugyanannyi szavazatot kapott, mint az Alpine A110, de a Jaguart több szakértő tette az első helyre. A 2020-as Év autója-díjat nagy meglepetésre a Peugeot 208 vitte el a Tesla Model 3 és a Porsche Taycan elől.

2021-ben ez volt az Év Autója verseny döntőjének mezőnye:

  1. Toyota Yaris
  2. Fiat 500
  3. Cupra Formentor
  4. Volkswagen ID.3
  5. Skoda Octavia
  6. Land Rover Defender
  7. Citroen C4