Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
péntek - 2023. december 08.
-1 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 577 Ft
100 635 Ft
D 598 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Még magasabb lehet az infláció, gyárak zárhatnak be

2022. szeptember 17. | 12:00

A cégeknek jelentősen megnő ősztől idehaza a rezsije, így ha nem tudják áthárítani a költségeket, akkor felfüggeszthetik a működésüket.

A cégek többsége éves szerződést kötött a szolgáltatójával, ezért nem érzékelte még a „saját bőrén” az elszálló energiaárakat. Gáz esetén a fordulónap októberben, áram esetén pedig január elején esedékes.

A cégek többsége szeptember közepére új szerződéssel rendelkezik a gáz kapcsán, így már tudják előre, hogy mennyivel kell majd többet fizetniük. Van, akinél ez az érték az eredeti 5-6-szorosa, másoknál sokkal több - derül ki a G7 elemzéséből. Azok, akik most kötöttek új szerződést, akár az eddigi gázár 10 vagy 16-szorosát is kénytelenek lesznek kifizetni.

További problémát okoz, hogy az energiakereskedők elvárják, hogy a vevők előre fizessenek. A megnövő számlákat tartalékokból csak azok a vállalatok fogják tudni kigazdálkodni, akik nagyon kevés áramot és gázt használnak az üzemelésükhöz.

Magyarán a vállalkozások megpróbálják majd az energiaárak növekedésének következményeit a vevőikre hárítani.

A G7-nek nyilatkozott a vízmelegítőket gyártó, valamint az autóiparnak is szállító Hajdu csoport vezetője, Dedéné Novotni Anna. Elmondta, hogy a hőtechnikai árucikkeknél több lépcsőben emelték már az árakat az idei év során, összesen több mint 10 százalékkal kérnek többet a termékeikért. Az energiaráak mellett az alapanyagok is többe kerülnek. Az autóalkatrészek esetében kizárólag az energiaköltségek növekedése okán emelték áraikat 5 százalék alatt. Dedéné azt mondta, hogy elfogadták az autóipari vevőik a magasabb árat, mert belátták, hogy ezt a drámai energiaköltség-növekedést máshogyan nem lehetséges kigazdálkodni.

A járműgyártás jelentős ipari földgáz- és áramfelhasználással jár, ami ebben a szektorban is áremelkedést hozhat | Fotó: Depositphotos

További áremelésre lehet számítani a jelenlegi energiaárak mellett

Lesznek olyan cégek, akik csak most, az ősz beköszöntével fognak szembesülni az energiaárak emelkedésével. A G7-nek nyilatkozó Balog Zoltán, a Márka Üdítőgyártó Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy eddig egy palack üdiítő esetén az energia költsége 2-3 forint körül alakult, jövőre ez 14-15 forint lesz.

Akik nem tudják áthárítani a költségeiket, felfüggeszthetik a tevékenységüket

Minden bizonnyal lesznek olyan cégek, amelyek nem fogják tudni áthárítani a költségeiket. Ezek közé a vállalatok közé tartoznak azok, amelyek nem csak az irodákat és a csarnokokat fűtik, hanem gázt használnak a termelés során is. Ennek okán nem termel már hetek óta a magyar Nitrogénművek sem.

Az Eurostat 2018-as adatai szerint az élelmiszer, ital és dohányáru gyártása jár szektorok tetkintetében a legtöbb ipari földgáz- és áramfelhasználással, de jelentős még a vegyipari és petrolkémiai ágazat, a nemes fémes ásványi termékek előállítása, a gépgyártás, a színesfémek előállítása, a járműgyártás, a vas-és acélgyártás, az építőipar és a nyomdák energiaigénye is.

A végtelenségig nem lehet emelni az árakat, így néhány hónapon belül elképzelhető, hogy több üzemben is le kell állítani a termelést.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Nem győznek luxusautót venni a magyarok Csak a megrendelt üzemanyag negyedét kapják a benzinkutak a MOL-tól a jövő héttől kezdve

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!