Megérkezett Európába az első kínai Tesla-szállítmány

Kóti Gergő újságíró
Közzétéve:
2020-11-30, 13:19

Rendkívül erős hónappal zárhatja a 2020-as évet a kaliforniai gyártó.

November 26-án megérkezett a legelső, Kínában gyártott Tesla szállítmány Európába. A hajó október 27-én indult útnak Sanghajból, és alig egy hónappal később futott be a belgiumi Zeebrugge kikötőjébe.

A Toscana névre keresztelt teherhajóból már javában zajlik annak a néhány ezer „Made in China” Model 3-asnak a kirakodása, melyek a hírek szerint Standard Range Plus kivitelben készültek, a CATL új, kobaltmentes akkumulátoraival. Bár a Tesla által hivatalosan közreadott információk alapján a Toscana mintegy 7000 elektromos autót szállított Európába, szakértők szerint ez a szám a valóságban sokkal inkább 5000-5500 körül alakul. Erősen kérdéses, hogy valóban be tudott volna férni az előzetesen közölt 7000 darab kocsi a hajó gyomrába.

Ráadásul a Toscanával egyidőben futott be San Franciscóból a Grand Aurora, melynek fedélzetén egy másik szállítmány, Kaliforniában gyártott Tesla érkezett az öreg kontinensre.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Lots of Model 3 being unloaded right now in Zeebrugge 🤩👍🏻<br><br>Toscana is coming from Shanghai 🇨🇳<br><br>Grand Aurora is coming from San Francisco 🇺🇸 <a href="https://t.co/PAFkqk6PCf">pic.twitter.com/PAFkqk6PCf</a></p>&mdash; TeslaStars Of 🐍&amp;🎷✨ (@TeslaStars) <a href="https://twitter.com/TeslaStars/status/1332089152796569602?ref_src=twsrc%5Etfw">November 26, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Mikor a Tesla 2018. december 29-én megkezdte a sanghaji Gigafactory építését, az amerikai gyártó még úgy tervezte, hogy a Kínában gyártott villanyautókkal a világ legnépesebb országának igényeit fogja ellátni. Azaz kizárólag belpiacos értékesítésre készültek.

Majd idén szeptemberben már arról érkeztek hírek, hogy miután a Tesla átgondolta üzleti stratégiáját, változtatott korábbi elképzelésein és a Kínában készített Model 3-asokat hamarosan már más piacok számára is elérhetővé kívánja tenni.

A Palo Altó-i cég aztán október elején hivatalosan is megerősítette, amiről korábban csak pletykáltak: nemsokára megkezdik a „Made in China” Model 3-asok Európába exportálását. A hónap végén aztán útnak is indult a szállítmány, ami most meg is érkezett a kontinensre.

Szóval a Tesla szempontjából történelmi jelentőségű események ezek: az első európai transzport Kínából, ráadásul a kaliforniaival együtt egyszerre két szállítmány is érkezett, valamint az első kobaltmentes akkuval szerelt autókat is leszállították.

berakodásra váró Tesla Model 3-asok sorakoznak Sanghajban a Toscana teherhajó mellett

A több ezer Európába szállított új Tesla révén az amerikai elektromosautó-gyártó egy kifejezetten erős decemberi eredménnyel zárhatja a 2020-as évet. Ez is egy fontos darabja lehet annak a kirakósnak, hogy elérjék az Elon Musk által az év elején kitűzött 500 ezres értékesített példányszámot.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Mudri Dániel készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu).

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

InsideEVs

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Az elektromos autók történetének 4 fő mérföldköve
2016. november 18.
Manapság egyre felkapottabb téma az elektromos autóké, úton-útfélen találkozunk velük, legutóbb másfél milliós állami támogatást hirdetett meg új elektromos autók vásárlására a magyar kormány

További hírek