2021. szeptember 28. | 11:41

A várakozási idő sem ugrott meg drasztikusan a járvány előtti időkhöz képest.

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. munkatársai az idei év első nyolc hónapjában közel 560 ezer közlekedési vizsga, vizsgálat és utánképzés lebonyolításában vettek részt. A vizsgáztatást csak rövidebb időre akasztotta meg a járványhelyzet tavasszal, ennek is köszönhető, hogy az első nyolc havi adat 13 százalékkal múlja felül 2020 azonos időszakának mutatóját.

A KAV 2021. március 8-án függesztette fel, majd 2021. április 19-én indította újra a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit. A felhalmozódott ügyhátralék gyors ledolgozása érdekében a társaság új vizsgahelyszíneket nyitott, hivatali időn túli vagy hétvégi időpontokat is biztosított ügyfelei számára. Így már májusban visszaállt a világ rendje, ami a vizsgáztatást illeti. Várakozni sem kellett többet a járvány előtt megszokotthoz képest: a vizsgázók a leginkább terhelt időszakokban is jellemzően két hétre kaptak időpontot.

Január és augusztus között összesen több mint 331 ezer elméleti és gyakorlati vizsgaeseményen vettek részt a jogosítványra pályázók. A B kategóriában 116-117 ezren kíséreltek meg elméleti és forgalmi vizsgát letenni. A szaktanfolyami vizsgák száma meghaladta a 186 ezret, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A vasúti területen 2021 első nyolc hónapjában több mint 20 ezer, a hajózásban több mint 12 ezer vizsgaeseményt regisztráltak.

A járványügyi intézkedések fokozatos enyhítéséhez igazodva a Vizsgaközpont július elején hatályon kívül helyezte a vizsgák lebonyolítására vonatkozó rendkívüli szabályokat. Ennek értelmében megszűnt az elméleti vizsgák létszámkorlátja, vagyis a vizsgatermek teljes kapacitással működhetnek.