Az Európai Unió tagállamai nem büntethetik meg gyorshajtásért a brit rendszámmal rendelkező sofőröket, miután a Brexittel együtt az Egyesült Királyság a határokon átívelő végrehajtási direktívából is kilépett.

Csak Franciaországban évente közel félmillió brit autós vét a sebességkorlátozási szabályok ellen. A francia hatóságok a módosult közigazgatási helyzet miatt 60 millió eurós éves bevételtől esnek el. A történethez hozzátartozik az is, hogy a Brexit miatt a brit rendőrök sem büntethetik meg az ország területén szabálytalankodó uniós állampolgárokat. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű.

sebességszbályozást jelző tábla

A szabályozás ugyanis továbbra is lehetővé teszi, hogy a rendőrök helyszíni bírságot szabjanak ki, a büntetésmentesség tehát csak a sebességmérő kamerákkal rögzített felvételek miatt megítélt összegekre vonatkozik. Továbbá, ha valaki bérelt autó volánja mögött vét a szabályok ellen, a kölcsönző a vétkes sofőrrel fizetetti meg a büntetést.

Az Európai Unió területére vonatkozó teljes büntetésmentesség egyelőre nem tekinthető véglegesnek, hiszen az Egyesült Királyság és Franciaország a határokon átívelő végrehajtás folytatását lehetővé tevő egyezményről tárgyal. Ha ezt a példát más európai ország is követi, a brit sofőrök továbbra is kaphatnak gyorshajtásért kiszabott bírságot.