Megúszhatják a gyorshajtásokat a brit sofőrök az EU-ban

Közzétéve:
2021-01-15, 15:05

Mivel az Egyesült Királyság már nem része a határokon átívelő végrehajtási direktívának, így a brit rendszámmal rendelkező autósokat a Brexit következtében nem büntethetik meg az Unióban.

Az Európai Unió tagállamai nem büntethetik meg gyorshajtásért a brit rendszámmal rendelkező sofőröket, miután a Brexittel együtt az Egyesült Királyság a határokon átívelő végrehajtási direktívából is kilépett.

Csak Franciaországban évente közel félmillió brit autós vét a sebességkorlátozási szabályok ellen. A francia hatóságok a módosult közigazgatási helyzet miatt 60 millió eurós éves bevételtől esnek el. A történethez hozzátartozik az is, hogy a Brexit miatt a brit rendőrök sem büntethetik meg az ország területén szabálytalankodó uniós állampolgárokat. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű.

sebességszbályozást jelző tábla

A szabályozás ugyanis továbbra is lehetővé teszi, hogy a rendőrök helyszíni bírságot szabjanak ki, a büntetésmentesség tehát csak a sebességmérő kamerákkal rögzített felvételek miatt megítélt összegekre vonatkozik. Továbbá, ha valaki bérelt autó volánja mögött vét a szabályok ellen, a kölcsönző a vétkes sofőrrel fizetetti meg a büntetést.

Az Európai Unió területére vonatkozó teljes büntetésmentesség egyelőre nem tekinthető véglegesnek, hiszen az Egyesült Királyság és Franciaország a határokon átívelő végrehajtás folytatását lehetővé tevő egyezményről tárgyal. Ha ezt a példát más európai ország is követi, a brit sofőrök továbbra is kaphatnak gyorshajtásért kiszabott bírságot.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
Hamarosan fizetős lehet az elektromos autók töltése
2017. szeptember 05.
Várható volt, hogy amint beindul az elektromos autók elvárt ütemű terjedése, megszűnnek a kedvcsináló privilégiumok. Elsőként az ingyenes töltést vehetik el a tulajoktól.

További hírek