2022. április 27. | 09:33

Megállapodásra jutottak a franciák és az oroszok.

Jelképes összegért cserébe a Renault átadja 68 százalékos AvtoVAZ-részesedését egy orosz tudományos intézetnek, idézte az Interfax Gyenyisz Manturov orosz kereskedelmi minisztert. A francia vállalatnak joga lesz visszavásárolni a részesedést a következő öt-hat éven belül, tette hozzá a politikus. Manturov azt is elmondta, hogy a Renault moszkvai gyárában lévő francia részesedés a város önkormányzatára száll át.

Az orosz piacnak leginkább kitett nyugati autógyártó a múlt hónapban közölte, hogy felfüggeszti az üzem működését, mivel egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik rá amiatt, hogy más cégekkel ellentétben a nem vonul ki a régióból.

A Renault oroszországi autógyára madártávlatból
A Renault oroszországi autógyára madártávlatból (Fotó: Renault)

A Renault emblémával ellátott Duster mellett a Kaptur, az Arkana és a Nissan Terrano készül a Moszkva mellett található gyárban, az első három modell ugyanarra a platformra épül, mint a Dacia Duster. Az AvtoVAZ eddig fontos partnere volt a Renault-nak, hiszen ez a cég gyártja a Lada gépkocsikat, és a helyi piac mintegy 22 százalékát birtokolja.

A Renault tavaly év végén 2,2 milliárd euróra értékelte oroszországi üzletágát. A vállalat tavaly bevételeinek mintegy 10 százaléka Oroszországból származott, ebből is látszik, hogy milyen fontos számára Kelet-Európa legnagyobb piaca – amiről most átmenetileg kénytelen lemondani.

Nyitókép: Renault