2021. december 08. | 11:47

Még ennél is több lakozhat a restaurált szuperautóban.

Nemrég Londonban látták az Aston Martin Bulldog egyetlen létező példányát, amit alaposan felújított a Classic Motor Cars. A műhely olyannyira aprólékos munkát végzett, hogy még az év restaurálása-díjat is megkapta, amit a Royal Automobile Club ítélt oda neki. Az életre keltett Bulldog nagyon jól festett a gyorsasági teszten, és még maradt benne tartalék.

Az 1979-ben bemutatott koncepció a maga korában az egyik leggyorsabb autónak számított, az Aston azt állította, hogy a Bulldog 381 km/órás végsebességre volt képes, de akkortájt 307 km/óránál nem tudott nagyobb tempót diktálni. A jármű egy 5,3 literes V8-as motorral van szerelve, amely két Garret turbófeltöltővel rendelkezik.

Ez elméletileg 600 lóerő és 678 Nm maximális forgatónyomaték leadására alkalmas. Rövid ideig úgy tűnt, hogy a Bulldog egy teljes értékű szuperautó-márkát csinál az Aston Martinból, amely a Ferrari és a Lamborghini riválisa lehet.

Eredetileg 15-25 autóból álló sorozatgyártást terveztek, de a projektet túl költségesnek ítélte az Aston Martin elnöksége, ezért csak egy darabot építettek, ezt újították most fel. A prototípus először a Közel-Keleten talált otthonra, aztán az Egyesült Államokba került, mielőtt a Classic Motor Cars kezelésbe vette.

A restaurálás a néhai Victor Gauntlett fia, Richard Gauntlett felügyelete mellett zajlott. A felélesztett Bulldog a múlt hétvégén 162 mérföld/órás (261 km/h) sebességgel száguldott a kifutópályán, de 2022 tavaszán ennél is gyorsabban akarnak menni vele, a 200 mérföld/órás (322 km/h) sebesség elérése lebeg a tesztelők szeme előtt. Erre van is esély, az autót vezető Nigel Woodward ugyanis saját bevallása szerint óvatosan bánt a technikával, miközben komoly oldalszél nehezítette a dolgukat.