Az emelt magasságú városi autó lesz a Tesla soron következő új típusa. A modellpaletta vele kiteljesedik, a típusnevek összeolvasása kiadja a S3XY szót. A 2020 végét egyébként úgy kell érteni, hogy várhatóan akkor érkezik az Egyesült Államokba, a tengeren túlra, azaz Európába és az ázsiai piacokra valószínűleg csak 2021-ben jön meg az elektromos városi szabadidő-autó. Gyakorlatilag egy emelt Tesla Model 3, vagy úgy is mondhatnám, hogy annak divatosabb kivitele lesz.

Tesla Model Y elölről
A Tesla Model Y kívülről a Model 3-at formázza, de annál magasabb felépítésű

Alapból 5 személyes lesz a Model Y, de rendelhető majd egy harmadik üléssorral is, amivel 7 fő, vélhetően 5 felnőtt + 2 gyermek szállítására nyílik lehetőség. Kezdetben a hátsókerék-hajtásos Long Range lesz az alapkivitel. Főbb paraméterei pedig 5,5 másodperces 0-100, 209 km/h-ás végsebesség és 483 kilométeres hatótáv lesznek. A következő szintet a Long Range AWD jelenti majd, 4,8 másodperces gyorsulás, 217 km/h-ás maximális sebesség és 451 kilométernyi megtehető táv a fontos mérőszámok.

Tesla Model 3 és Tesla Model Y
Ezen a képen pontosan látszik, hogy mekkora méretbeli különbség lesz a Model 3 és a Model Y között

A kínálat csúcsán a Performance foglal majd helyet, mely 3,5 másodperc alatt futja a 100-as sprintet, végsebessége 241 km/h, egy feltöltéssel pedig akár 451 km-t mehet el. Ezt követően csatlakozik a kínálathoz alulról a legolcsóbb kivitel, a hátsókerekes Standard Range. Neki 5,9 másodpercre lesz szüksége a nullaszára, végsebessége 193 km/h lesz, egy szuszra pedig 370 kilométert tud elmenni, cserébe sokkal elérhetőbb áron kínálják majd, mint a többi verziót.

Tesla Model Y beltér
Középre helyezett tabletével és a beltér formavilágával az elektromos crossover innen nézve is kiköpött Model 3 lesz

A Model Y képes lesz nagyteljesítményű töltőről is elektromosságot feltankolni. Már ott tart a technológia, hogy 15 perc alatt akár 270 kilométerre elegendő áramot is fel tudnak szívni az autó akkumulátorai. Ami az árakat illeti, a Model Y árcéduláján a Model 3 és a Model S közé belőtt összegek fognak szerepelni. Csak becslések vannak, körülbelül olyan 19 milliótól indul majd az új modell.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a Tesla.hu weboldalt! Mudri Dániel készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu).