2022. október 03. | 14:06

A használtautó-vásárlás még a tapasztalt autóvásárlókat is kihívás elé állíthatja: a hirdetések végeláthatatlan böngészése, az autók megtekintése, kipróbálása és műszaki állapotának vizsgálata mind okozhat fejtörést.

A folyamat során többször felmerül a kérdés: „Érdemes megvenni ezt az autót?” Akinek életében sok autója volt már, esetleg a munkájából kifolyólag tett szert a szükséges ismeretekre, még ő sem biztos, hogy minden hibára és sérülésre felfigyel, vagy mindent megkérdez a vétel előtt, amit meg kell. Ez fokozottan érvényes arra, akinek semmilyen szakértelme nincs a témában.

Szerencsére nem kell csak a saját tudására, megérzéseire hallgatnia, fontos tisztában lenni azzal, hogy használtautó-vásárlás során is kérhet profi segítséget egy autóállapotfelmérő szakembertől, amellyel időt, energiát és pénzt is spórolhat. Az autóvásárlási szakértő a helyszínen vizsgálja meg a kiszemelt autót akár a megbízó személyes jelenléte nélkül is és ad egy objektív képet a megvásárolni kívánt gépjármű állapotáról.

Felmerül azonban a kérdés, hogy a használt autó átvizsgálása a helyszínen miként történik? Az alvázat, a futómű alkatrészeit hogyan lehet úgy megnézni, hogy nem emeljük fel a kocsit?

Fontos, hogy ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban minden kételyt eloszlassunk, ugyanis a használt autó átvizsgálása helyszínen végrahajtva sok esetben precízebben történik, mint a szervizben. Nem feltétlenül kell emelőt alkalmazni, mert a szakember „lefekszik” az autó mellé, illetve alá. Tény, hogy így számára kicsit kényelmetlenebb a helyzet, de az átnézés hatékonysága tekintetében ugyanaz a végeredmény. Műhelyen kívül is tökéletesen meg lehet állapítani, hogy mennyire rozsdás az alváz, hogy milyen állapotban vannak az alkatrészek vagy a kipufogó rendszer, illetve szivárog-e az olaj a motorból?

De hogyan is néz ki közelebbről az autó helyszíni átvizsgálása? Elsőként a karosszéria elemeinek vizsgálata történik a fényezés rétegvastagságának mérésével együtt. A felületi hibákat, kisebb fényezési sérüléseket általában könnyen helyre lehet hozni, de ha a karosszéria elemeinek anyaga is sérült, az már komolyabb problémát jelent. A karosszéria utólagos átfényezése sok esetben az árnyalatbeli különbségből is látszik, de a pontos adatok kimutatására szükséges a rétegvastagságot mérő eszköz. Az importált autók esetében különös figyelmet kell fordítani az alváz szemrevételezésére. Az átvizsgálás során a fékek és a gumiabroncsok ellenőrzésére is sor kerül. Előfordul, hogy a gumiabroncsok bordamélysége még nem indokolja a cserét, az életkoruk miatt azonban mégis érdemes lecserélni azokat, mert felkeményednek és elöregszenek.

A motorháztető felnyitását követően sok minden kiderülhet. Csak hogy néhányat említsünk a sok közül: a motorolaj szivárgása, olaj vagy egyéb szennyeződés a hűtőfolyadékban, tömítési hibák stb., így természetesen a motortér átnézése is kardinális részét képezi egy állapotfelmérésnek.

A belső tér szemrevételezése is fontos feladat, amikor a használt autó átvizsgása történik. Elképzelhető, hogy a kárpit ki van kopva vagy bizonyos helyeken ki is van szakadva, égetve. A kezelőrendszerek sem biztos, hogy teljesen épek, ott is lehetnek kopások, hiányzó gombok, sérült alkatrészek. Éppen ezért a belső térben sor kerül a kárpitok, a kormány, az utastér, az ablakemelők, fa ény- és irányjelző berendezések ellenőrzésére is. Különös figyelmet szükséges fordítani a hűtő-fűtő- és a klímarendszer ellenőrzésére. Az autó elektronikai rendszerének állapotát a gépjárműben található hibakódok kiolvasásával térképezik fel. Az autó okmányai és szervízmúltja is górcső alá kerül a folyamat során.

Végül a próbaúttal az autó működés közbeni állapotáról lehet meggyőződni.

A vásárló az átvizsgálás végén egy fényképes dokumentációt és állapotfelmérő lapot kap, amelyben részletesen fel vannak tüntetve a felmérés során feltárt észrevételek. Természetesen az autóvásárlási szakértő telefonon vagy személyesen is egyeztet az ügyféllel, amely során értékeli szóban is az autót, illetve iránymutatást nyújt a feltárt hibák javításának hozzávetőleges költségéről. A tapasztalat azt mutatja, hogy előfordul olyan eset, amely során az eladásra kínált autó műszakilag annyira rossz állapotban van, hogy megvásárlása nem javasolt. Az állapotfelmérő szakember ilyen esetben köntörfalazás nélkül figyelmezteti az ügyfelet.

Az autó átvizsgálása vásárlás előtt mindenképp javasolt. Amennyiben állapotfelmérőre bízod a munkát, akkor a kérdésre, hogy érdemes-e nyélbe ütni az adásvételt, felelősségteljes választ fogsz tudni adni. A vásárlás pillanatában pontosan tudni fogod, hogy milyen állapotú gépjárműre adsz ki pénzt. Ezáltal rengeteg stressztől, aggódástól és nem várt javítási költségtől tudod megkímélni magad.

Amennyiben szakértői segítséget szeretnél kérni a helyszíni állapotfelméréshez, akkor a 0620 346 4361 telefonszámon vagy az info@autoallapot.hu elérhetőségeinken várjuk a jelentkezésed.

Fotó és nyitókép: Depositphotos