Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szerda - 2023. december 06.
-0.5 °C
havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Most is lecsap a rendőrség azokra, akik feleslegesen használják a ködlámpát

2022. november 22. | 15:16

Csak indokolt esetben lehet a ködfényszórót vagy a hátsó ködlámpát használni, az esti sötétedés vagy a szemerkélő eső nem tartozik ezen esetek közé.

Szabálysértési büntetést is kaphat az az autós, aki tiszta időben használja a ködfényszóróját – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti főosztályvezetője.

Mi is több cikket írtunk már a ködlámpa és a ködfényszóró témájáról és arról, hogy például láthat-e a traffipax ködben. 

Most Óberling József rendőr ezredes is nyomatékosította: a látási viszonyok döntik el, hogy a ködfényszóró, illetve a hátsó ködlámpa mikor és mire használható. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy az első ködfényszóró köd, hóesés, felhőszakadás, esetleg porfelhő esetén az úttest megvilágítását javítja.

A ködfényszórók használatát ellenőrizheti a rendőrség, és megbüntetheti azokat, akik nem megengedett helyen és időben alkalmazzák. Ez a közúti közlekedés szabályainak kisebb fokú megsértésének számít. A rosszkor alkalmazott ködfényszóró esetében figyelmeztetni, helyszíni bírságolni vagy szabálysértési eljárásban bírságolni lehet a szabálytalankodót.

A hátsó ködlámpa arra szolgál, hogy sűrű köd esetén az előttünk lévő járművet jobban észlelhetővé tegye. A KRESZ egy másik szabályt is megfogalmaz:

a távolsági fényszóró vagy a tompított fényszóró mellett vagy helyett is használható a ködfényszóró.

Police.hu
Te tudod, melyik városban a legdrágább a parkolás a világon? Előfizetésért cserébe gyorsabb villanyautókat ad a Mercedes Amerikában

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!