2022. november 22. | 15:16

Csak indokolt esetben lehet a ködfényszórót vagy a hátsó ködlámpát használni, az esti sötétedés vagy a szemerkélő eső nem tartozik ezen esetek közé.

Szabálysértési büntetést is kaphat az az autós, aki tiszta időben használja a ködfényszóróját – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti főosztályvezetője.

Mi is több cikket írtunk már a ködlámpa és a ködfényszóró témájáról és arról, hogy például láthat-e a traffipax ködben. 

Most Óberling József rendőr ezredes is nyomatékosította: a látási viszonyok döntik el, hogy a ködfényszóró, illetve a hátsó ködlámpa mikor és mire használható. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy az első ködfényszóró köd, hóesés, felhőszakadás, esetleg porfelhő esetén az úttest megvilágítását javítja.

A ködfényszórók használatát ellenőrizheti a rendőrség, és megbüntetheti azokat, akik nem megengedett helyen és időben alkalmazzák. Ez a közúti közlekedés szabályainak kisebb fokú megsértésének számít. A rosszkor alkalmazott ködfényszóró esetében figyelmeztetni, helyszíni bírságolni vagy szabálysértési eljárásban bírságolni lehet a szabálytalankodót.

A hátsó ködlámpa arra szolgál, hogy sűrű köd esetén az előttünk lévő járművet jobban észlelhetővé tegye. A KRESZ egy másik szabályt is megfogalmaz:

a távolsági fényszóró vagy a tompított fényszóró mellett vagy helyett is használható a ködfényszóró.

Police.hu