A VÉDA-rendszer (teljes nevén VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat) 2012 és 2015 között épült ki Magyarországon. A modern hálózatot célzottan a közlekedésbiztonság fokozására építették, ugyanis a közlekedési szabályok betartását figyelő rendszer megelőző hatással bír, bevezetése óta mérhetően csökkent a szabálytalankodó autósok illetve a balesetek száma. A szupertraffipax-hálózat 134 fix telepítésű traffipaxból , és 160 mobil eszközökből áll jelenleg. Míg a masszív oszlopokra szerelt kamerák kiépítési helyei ismertek és egyre több telefonos applikáció képes azok elhelyezkedéséről tájékoztatni a vezetőt, addig a hordozható eszközöket polgárinak álcázott rendőrautókba építették be. A komplex berendezések radaros traffipaxból, lézeres nagyságmérő műszerből, hagyományos forgalomfigyelő kamerákból és éjjellátó infrakamerából állnak.

VÉDA szupertraffipax a 10-es főúton
A VÉDA-rendszer 2018-ban összesen 623 ezer gyorshajtót fülelt le és több, mint 21 milliárd forintnyi bírságot szabott ki

A rendszer hosszú ideig csak a sebességhatárok be- vagy be nem tartását ellenőrizte, és elsősorban gyorshajtásból származó csekkekre számíthattak a szabálytalankodók, mostantól azonban kiszűri azokat a szabálytalan autósokat is, akik elmulasztják használni a biztonsági öveiket. Természetesen eddig is lehetett ebből a kihágásból fakadó büntetésre számítani, de csak akkor, ha eleve gyorsan hajtott az autós. Innentől kezdve azonban már akkor is elkészülhet a fotó, ha a sebességhatárokon belül, de öv nélkül autózik valaki. Fontos tudni továbbá, hogy a biztonsági öv használatának mellőzése nem tartozik az objektív felelősség hatálya alá, azaz a bírság nem a gépjármű üzemeltetőjét, hanem a szabálysértést ténylegesen elkövető személyt terheli.  Ennek megfelelően az eljárást nem automatizált módon folytatja le a hatóság, ahogyan azt a gyorshajtás esetében, hanem a felvételeket minden esetben az illetékes rendőrkapitányság vélelmezi, tehát csak emberi elemzést követően indul meg az eljárás, ha szükséges.

Biztonsági öv használatának elmulasztásából fakadó bírságok
A biztonsági öv használatának elmulasztása esetén ekkora közigazgatási bírságokra számíthat a szabálytalankodó autós vagy utasa

A VÉDA szupertraffipax-hálózat kamerái meglehetősen sok oldalúak és sok mindenre képesek figyelni. Az ugyanakkor, hogy egy adott kamera pontosan milyen szabálytalanságok esetén készít felvételt az autósokról nem feltétlenül publikus információ. A rendőrség például nem minden esetben jelenti be előre a tesztidőszakokat sem, melyek során akár már élesben büntet(het) a rendszer külön-külön vagy akár halmozottan is bizonyos kihágásokért. Az, hogy egy traffipax mely funkciói aktívak és mikor, mindig a helyi viszonyoktól és a helyileg illetékes rendőrség döntésétől függ. Jobb tehát, ha mindenki szabálykövetően közlekedik, jobb félni, mint megijedni alapon. Hogy pontosan mire is (lennének) képesek a kamerák, az alábbi listában láthatod:

 • Sebességmérés
 • Rendszámfelismerés
 • Forgalomszámlálás
 • Forgalomtorlódás észlelése
 • Veszélyes árut szállító járművek (ADR) észlelése
 • Biztonsági öv használatára vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése
 • A járműről készített felvételek továbbítása
 • Behajtási tilalom megszegésének észlelése
 • Kötelező haladási irányra vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése
 • Záróvonal átlépés észlelése
 • Vasúti átjárón történő áthaladáskor a vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése
 • A járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése
 • A leállósáv igénybevételére vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése
 • Autóbusz forgalmi sáv használatára vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése

Természetesen a rendszer elsődleges szerepe az elrettentés és nem a büntetések kiszabása, még akkor is, ha egyébként szép bevétel folyik be az államkasszába a szabálysértő közlekedőktől. A neve is azért lett VÉDA, mert szerepel benne a „véd” szó, ami arra utal, hogy megvéd a szabálytalanságokból eredő karamboloktól. Mint ismeretes, a balesetek jelentős része a gyorshajtásra és a biztonsági öv használatának mellőzésére vezethető vissza. Ha kíváncsi vagy a fix elhelyezésű szupertraffipax-hálózat kameráinak pontos helyére és arra, hogy hol találhatók az egyéb sebességmérők, akkor érdemes a Traffi Hunter térképét végigböngészned.