Átlagsebességmérés lesz a horvátoknál, fix traffipaxokkal

Közzétéve:
2019-04-17, 12:27

A horvát autópályákon fix traffipaxokkal fogják kiszámolni, vajon a megengedett sebességgel haladtál-e az adott szakaszon

Taktikát változtatnak a horvátok, átállnak az átlagsebesség-mérésre a gyorshajtások meghatározásához az autópályáikon. A horvát autópálya-kezelő vállalat (HAC) 2020-tól telepíti az újfajta traffipaxokat, ezzel remélve a gyorshajtások számának csökkenését.

Kamerák eddig se hiányoztak a horvát autópályákról, találkozhattál velük ha alagúton, hídon mentél keresztül, de ezek alapvetően nem azért lettek rendszerbe állítva, hogy sebességet határozzanak meg velük, bár képesek rá. Eddig, ha mérni akartak, azt a kobrák, vagyis a horvát autópályarendőrség segítségével tették, akik civilben követik a gyorshajtót, majd felvételt készítenek a gyorshajtóról, ki a villogóval és már vezetik is ki a pályáról a gyorshajtót. Az mondjuk jó kérdés, hogy a Magyarországról több helyről hallható történetek megjelennek-e a horvátokról is, miszerint a magyar civilnek álcázott rendőrök szabálysértésbe kergetik az autósokat a csekkért.

Horvát autópálya

A fixen telepített kamerák rögzítik az autó rendszámát, majd szimplán kiszámolják a két traffipax között megtett idő alapján az átlagsebességet, ami ha átlépi az adott szakaszra megengedett sebességet, akkor… baj van! A csekket az autó rendszáma alapján postázzák majd.

A horvát autópálya-kezelő vállalat közölte, nem a pénzbírságok minél gyakoribb kiszabása a céljuk a rendszer bevezetésével, hanem a közlekedési kultúra javítása. Hogy ne legyen olyan szájízed, mint amiket a magyar rendőrség bejelentésein szoktál érezni, ők objektív előnyöket is felsoroltak az átlagsebesség-méréses traffipaxok használatára.

  • Növeli a forgalom biztonságát, csökkenti a balesetek számát.
  • Kiegyenlíti a forgalom sebességét, ezáltal csökkenti az üzemanyagfogyasztást és az ezzel járó károsanyag-kibocsátást.

Méééég ha arról is van szó, hogy azt mondod, „dehogy, ezek tényleg csak a csekkekre hajtanak”, akkor se lehet vitatkozni az utolsó ponttal.

A horvátokat dicséri, hogy nem tartják titokban majd a fix traffipaxok helyét, azokat közölni fogják, de ha nem tennék, a XXI. század közösségi-média korában amúgy is lehetetlen lenne eltitkolni, hol lennének.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Bekeményít a rendőrség, jönnek a rejtett traffipaxok!
2018. szeptember 07.
Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar rendőrségi vezetésnél elszakadt a cérna, és megelégelték, hogy nem bírnak a renitens gyorshajtókkal. Ezért aztán bekeményítenek!
Újra mérnek az országban, de most mást
2018. szeptember 17.
Az Európai Mobilitási hét keretében a környezetszennyezés csökkentésére hívják fel a figyelmet

További hírek