A Ferrari új vezérigazgatója, Benedetto Vigna jelentősen átalakította a vállalat vezetőségi struktúráját, az új igazgatók kinevezésével és a folyamatok racionalizálásával új időszámítás vette kezdetét az olasz autógyártó életében. A cég nem titkoltan szeretne nyitni az elektromos autózás felé, közben persze a Forma–1-ben szereplő versenydivízióra is sok figyelmet szentel.

Vigna korábban a világ egyik legnagyobb, félvezetőket gyártó vállalatát, a STMicroelectronicset irányította, tavaly szeptemberben vette át a gyeplőt a Ferrarinál. A feladata az, hogy sikerrel átvezesse az olasz márkát az elektromobilitás korszakába.

Az új struktúrában több kulcsfontosságú szervezeti egység is közvetlenül a vezérigazgatónak fog jelenteni, így felgyorsul a vállalaton belüli információáramlás, ezáltal egy-egy fontos kérdésben gyorsan megszülethet a végső döntés. Az ünnepek után Michael Leiters technológiai igazgató, Vincenzo Regazzoni gyártási igazgató és Nicola Boari márkadiverzifikációs igazgató is távozott a Ferraritól.

Az átalakítás részeként Gianmaria Fulgenzit nevezték ki a termékfejlesztési osztály élére, ő egyébként 2002 óta dolgozik Maranellóban, korábban a versenyrészleg ellátási láncának volt a vezetője. Ernesto Lasalandrát személyesen Vigna csábította el az STMicroelectronicstől, új munkahelyén a kutatási és fejlesztési részleg irányítása lesz a feladata. Silvia Gabrielli még 2019-ben hagyta el a Microsoftot a Ferrari hívására, mostantól pedig a digitális igazgató posztját tölti be a vállalatnál.

Andrea Trovarelli, a Bestinver elemzője úgy látja, hogy Vigna ezekkel a döntésekkel igyekszik a villanyosítás útjára terelni az olasz autógyártót. Vigna elődje, Louis Camilleri szerint egyébként a Ferrari soha nem válik teljesen elektromos márkává.

A nagy változások közepette az is kiderült, hogy Mattia Binotto marad a csapatfőnök a Ferrari F1-es istállójánál. A versenydivízión belül 2021 júniusában történtek komoly mozgolódások, akkor nevezték ki az angol Ravin Jaint a csapat fő versenystratégájának. A sportigazgató a spanyol Iñaki Rueda lett a Scuderiánál, aki átvállalt néhány feladatot Binottótól.

Mattia Binotto
Mattia Binotto