Jövő héten szerdától augusztus végéig teljes szélességében lezárják az M0 autóút Deák Ferenc (Hárosi) Duna-hídjának az M1-es autópálya felé vezető hídját felújítás miatt – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

Hárosi Duna-híd

„Az M5-ös autópálya felé vezető hídon a terelés kiépítését már szombaton (június 12.) megkezdik; itt június közepétől augusztus végéig mindkét irányban két sávon haladhat majd a forgalom. Június 16-án reggel lezárják a Deák Ferenc híd M1-es autópálya felé vezető északi hídját, és forgalombiztonsági okokból a halásztelki csomópont északi oldali felhajtóágát is” – olvasható a társaság által kiküldött közleményben.

A szakemberek új hídsarukat építenek be, előtte azonban meg kell erősíteni a régi acél hídszerkezetet a saruk környezetében, ehhez acélbordákat hegesztenek be a hídtest belső részein. A munkálatok idején azért kell lezárni a hidat, mert a szerkezetet (hidraulikus sajtókkal) megemelik, és ideiglenes támaszokra helyezik.

Hárosi Duna-híd

A híd szerkezetét megerősítő munkák befejezését követően kerül sor az új fazéksaruk elhelyezésére. Az egyedi szerkezetek gyártása megkezdődött, az első saruk ugyanakkor csak augusztusban érkeznek meg, mivel az elkészítésük több hetet is igénybe vesz. A Duna nagyvízi medre feletti hídrész pillérein elvégzendő sarucserékhez bárkákon álló darukat használnak majd. Az ígéretek szerint szeptember 1-jétől megszűnik a forgalomterelés, de decemberig hétvégente az északi pálya hídján rövid ideig (legfeljebb egy-két óráig) tartó forgalomkorlátozásra kell számítani.