2022. december 09. | 09:57

A férfit az elmúlt öt évben többször is eltiltották a vezetéstől, ennek ellenére vezetett és ennek most meg is lesz az ára.

Idén csak kétszer, de az elmúlt öt évben összesen négyszer tiltott el egy férfit véglegesen a vezetéstől a Pécsi Járásbíróság. Az utolsó alkalom októberben volt, amikor nem csak eltiltás hatálya alatt, de ittasan is vezetett.

Ez már sokadik csepp volt a pohárban, a bíróság szabadságvesztésre ítélte a férfit, amit 2023 januárjában kell megkezdenie, de feltételesen szabadlábra helyezhetik. Ennek ellenére ismét volán mögé ült, aminek következménye az lett, hogy november 5-én elkapták Pécsen. Emiatt a férfinél ismét megállapították a járművezetés eltiltás hatálya alatt bűncselekményét. 

A Btk. a következőképpen rendelkezik:

239/B. § (1) Aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki a bűncselekményt büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követi el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A mostani események ismeretében az ügyészség indítványozta a vádiratban, hogy a férfit ismét tiltsák el véglegesen a járművezetéstől. Kérdés, hogy van-e értelme még egyszer egy ilyen ítéletnek, ha a férfit korábban négy hasonló sem tartotta vissza.

Depositphotos