A Volkswagen-csoport alkatrészhiány miatt ezen a héten szünetelteti a termelést a Pozsonyban található üzemében. A leállás hétfőtől péntekig tart, mondta a gyár szóvivője a dpa német hírügynökségnek.

A gyárban készül a Volkswagen Touareg, a Porsche Cayenne, az Audi Q7 és Q8, valamint a VW Up, a Seat Mii és a Škoda Citigo kisautók. A termelés leállása a globális chiphiánnyal és az ukrajnai háborúból eredő ellátási nehézségekkel függ össze, közölte a német autógyártó. Március végén két napig szünetelt a gyártás ugyanitt, hasonló okból kifolyólag.

VW Touareg gyártása Pozsonyban
VW Touareg gyártása Pozsonyban (Fotó: Volkswagen)

A VW a hazai riválisokkal, a BMW-vel és a Mercedes-Benzzel egyetemben kénytelen volt csökkenteni a termelést, miután Ukrajna orosz megszállását követően megszakadt az alkatrészek, főként az ott gyártott kábelkötegek szállítása.

A vállalata tervezettnél gyorsabban indította újra a termelést a németországi wolfsburgi üzemében, de a VW zwickaui és drezdai gyárában (ezekben a városokban készülnek az elektromos járművek) hosszabb időt vesz igénybe a normális üzemmenetre történő visszaállás.