A koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború miatt komoly fennakadásokkal kellett szembenézniük az autógyártóknak. A félvezető chipek hiánya már korábban is problémákat okozott, a katonai cselekmények következtében pedig a nyersanyag-ellátás is akadozott. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a Volkswagen a nehézségek ellenére hozza az elvárt teljesítményt.

„Globálisan erős pozíciónknak köszönhetően megfelelően tudtuk elhelyezni termékeinket a különböző piacokon, ezzel enyhíteni tudtuk az ellátási lánc problémái miatt ránk nehezedő nyomást. Európában a kábelkötegek hiánya miatt kellett átmenetileg csökkenteni a termelést, bizonyos helyeken be is zártuk a gyárakat, hogy a meglévő félvezetőket a megfelelő telephelyekre csoportosíthassuk” – fogalmazott Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója.

A német autógyártó az eladási mutatók 8-13%-os, a működési nyereség 7-8,5%-os emelkedésére számít, mellyel egyenesen arányosan nőhet a leszállított járművek száma is 2022 második felében.

A Volkswagen első embere a napokban bejelentette, hogy a vállalat központi gyárában átmenetileg alternatív forrásból származó energiaellátására állnak át. Herbert Diess ezt egy biztonsági lépésnek minősítette, arra az esetre, ha az Ukrajnában zajló háború miatt nem érkezne megfelelő mennyiségű gáz Németországba.