Európa döntő többsége az Oroszországból érkező gázellátástól függ, az orosz-ukrán háború negatív hatásaitól így joggal tarthatnak a kontinens országai. Herbert Diess, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója elmondta, ők már felkészültek a legrosszabb forgatókönyv megvalósulására. A háború miatt fenyegető veszély hatására a német vállalat Wolfsburgban található központi gyárában átmenetileg szénalapú erőművekre bízzák az energiaellátást.

Az orosz Gazprom a múlt héten elzárta a gázcsapokat Lengyelország és Bulgária felé, mivel ez a két ország elutasította Oroszország követelését, mely azt várná el, hogy fizessenek a gázért rubelben. Vlagyimir Putyin hasonló drasztikus lépésekkel fenyeget, ha a nyugati államok további szankciókhoz folyamodnak a háború miatt.

Herbert Diess
Herbert Diess | Fotó: Depositphotos

A Mercedes-Benz a hírek szerint alternatív energiaforrások felhasználását vizsgálja, a német hatóságokkal együttműködve, hogy csökken a vállalat és az ország orosz gáztól való függősége. Eközben a német autóklub, az ADAC arra ösztönzi az embereket, hogy használják kevesebbet az autóikat, így spórolnak a fogyasztással ezáltal nem kell annyi üzemanyagot importálni Oroszországból.