Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
-1 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Nem érkezik orosz olaj a Barátság vezetéken, kiderült, meddig elég a Mol tartaléka

2022. augusztus 09. | 19:52

Nincs ok a pánikra.

A Bloomberg értesülései alapján augusztus 4-e óta nem jön olaj Magyarország, Csehország valamint Szlovákia irányába a Barátság vezetéken keresztül. Az orosz kőolaj szállítását azért függesztették fel az orosz Transznyeft szerint, mert az ukrán szakasz tulajdonosa, az UkrTransNafta nem fizette ki a tranzitdíjat.

Az oroszok szerint azért nem történt meg időben az utalás, mert az orosz bankokat szankciók sújtják. A Transznyeft keresi a megoldást ígérete szerint.

Az Index megkereste a Molt a kialakult helyzet kapcsán. A Mol válaszában megerősítette, hogy technikai problémák merültek fel az orosz félt illető tranzitdíj kifizetése során. A Mol tartaléka több hétre elég, de a helyzet rendezése kapcsán akár arra is hajlandó volna a Mol, hogy átvállalja a díjkötelezettséget.

Nincs ok a pánikra

Gaál Gelért, a Concorde energetikai vezető elemzője ugyancsak az Indexnek azt nyilatkozta, hogy augusztus végéig visszafogott a Mol kapacitása, ami a százhalombattai finomító karbantartásának a következménye. A Mol rendelkezik felhalmozott kereskedelmi készletekkel, továbbá az Adria-vezetéken biztosítható a százhalombattai finomító ellátása.

Az országban több helyen is tapasztalnak az autósok készlethiányt, ám a Mol tartalékai miatt a hírek szerint nem kell általános üzemanyag-hiánytól tartani.

MOL: felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag Ha kevés az ID.4: Volkswagen ID.5 GTX - Teszt

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!