csütörtök - 2022. October 06.
18 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 675 Ft
100 702 Ft
D 760 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Nem hiszed el, mennyiért adja el többségi tulajdonát a Renault Oroszország legnagyobb autógyártó vállalatában

A Reuters orosz forrásból származó értesülései szerint a franciák jelképes 1 rubelért megválnak 68%-os tulajdonrészüktől.

68 százalékos többségi tulajdonnal rendelkezik a Renault Oroszország legnagyobb autógyártó vállalatában, az Avtovazban. Az orosz-ukrán háború miatt a nyugati cégek menekülnek az orosz piacról. A Reuters oroszországi forrásból értesülve úgy tudja, a Renault jelképes összegért, mindössze 1 rubelért eladja tulajdonrészét a NAMI nevű nagymúltú autós kutatóintézetnek.

Az orosz kereskedelmi minisztériumtól származó információk szerint a Renault 5-6 évig fenntarthatná a visszavásárlási jogot, a Moszkvában lévő gyár felett mindenesetre a jövőben a város önkormányzata venné át az irányítást. Az orosz kormány az ország piacáról kivonuló többi nyugati vállalat kapcsán hasonló lépéseket tervez.

A Renault az egyik olyan nyugati autógyártó, mely a leginkább függ az orosz piactól. A francia vállalat a kivonulás költségeinek fedezésére 2,2 milliárd eurós tartalékot különített el. A Lada márkát is gyártó Avtovazban megszerzett többségi tulajdonrészt azért kell átruházniuk, mert a háború miatt nem kívánják folytatni a tevékenységüket Oroszországban.

A több, mint két hónapja tartó fegyveres konfliktus miatt eddig közel 750 vállalat dobbantott az orosz piacról, vagy függesztette fel tevékenységét Oroszországban. A francia Schneider Electric elektromos berendezéseket gyártó vállalat szintén átadja oroszországi és fehéroroszországi üzemeit egy helyi vezetésnek. A szintén francia Societe Generale bank 3 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, miután megvált a Vlagyimir Potyanin orosz oligarchához köthető befektetési cég, az Interros Capital egyik leányvállalatától.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!