2023. január 21. | 02:29

Önmagát buktatta le.

Rishi Sunak brit miniszterelnök az északnyugat-angliai Lancashire megyében tette tiszteletét a héten. Látogatásának a célja az volt, hogy népszerűsítse a kormány gazdasági felzárkóztatási programját.

Miközben Sunak a következő úticéljához tartott, magát kamerázva mesélt lelkesen a program elemeiről. Közben azonban megfeledkezett arról, hogy még a miniszterelnöknek is kötelessége bekötnie a biztonsági övét.

A videó a kormányfő Instagram oldalára került fel. A felvétel hamarosan bejárta a brit sajtót.

A Lancashire megyei rendőrség vizsgálatot indított az eset kapcsán. Péntek este bejelentették, hogy a kormányfő számára felajánlották szabott összegű pénzbírság kifizetésének lehetőségét.

A bírság összegét ugyan a rendőrség nem közölte, ugyanakkor a szóban forgó közlekedési kihágás esetén 100 fontos büntetést szoktak kiosztani. Ez forintra átszámítva közel 45 ezer forintot jelent jelen árfolyam szerint.

Amennyiben Rishi Sunak ezt 28 napon belül befizeti, akkor mentesül a pótdíjfizetés alól. Ha fellebbezne, akkor bíróság elé kerülhetne az ügy. Amennyiben vétkesnek találnák, a bírság többszörösét is kifizethetné. Erre azonban aligha kerül sor, hiszen a bizonyíték már bejárta a világhálót.

Állítólag a kormányfő csak addig kapcsolta ki a biztonsági övet, amíg elkészítette a videót. Ugyanakkor ez természetesen nem elegendő ok arra, hogy így cselekedjen valaki.

Rishi Sunak lett a modern brit politikatörténet második hivatalban lévő miniszterelnöke, akit hatóági szankcíóval sújtottak jogi kihágás következtében. Korábban Boris Johnson azért kapott pénzbírságot, mert a kormánya által elrendelt járványügyi korlátozások ellenére összejöveteleken, bulikon vett részt a Downing Street-i rezidenciáján. A jelenlegi kormányfőt akkor is megbírságolták már, aki akkor még pénzügyminiszter volt.

Ha bevezetik ezt a megdöbbentő innovációt a biztonsági övek kapcsán, akkor aligha fog majd megfeledkezni a brit miniszterelnök arról, hogy bekapcsolja.

MTI

Christopher Furlong / Getty Images