2023. október 19. | 14:18

Dél-nyugati szomszédunk úgy döntött, felfüggeszti a schengeni egyezményt és újra bevezeti a határellenőrzést. Az ok egyszerű.

EU-s állampolgárként és a schengeni övezet tagjaként elszoktunk a régi időktől, amikor még mindenhova útlevél kellett, és akár hosszú órákig vártunk a határátlépésre, hogy folytathassuk utazásunkat, ám úgy tűnik visszaköszön a múlt. Szlovénia ugyanis bejelentette, hogy felfüggeszti a schengeni egyezményt és bevezetik a határellenőrzést a magyar és a horvát határnál - utóbbi alig 9 hónapja lett az övezet tagja.

Az ügyben semmi személyes nincs, habár dél-nyugati szomszédunk az olaszokkal és az osztrákokkal is határos, az onnan érkezőket azonban nem tervezik ellenőrzésnek alávetni. Az ok az európai nagyvárosokban megnövekedett terrorveszély, amely Bostjan Poklukar szerint Szlovéniát is fenyegeti.

A szlovén belügyminiszter az N1 televíziónak beszélve adta hírül, hogy már a tegnapi napon tájékoztatta magyar és horvát kollégáit a tervezett változtatásról, amit reményei szerint ma már jóvá is hagy kormánya. Kiemelte, hogy az intézkedés ideiglenes, és oka ugyanaz, mint az olaszoknál tett hasonló lépések esetében: a megnövekedett terrorfenyegetettség.

„Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Szlovénia sem kivétel. Úgy gondolom, hogy ezzel növeljük Szlovénia biztonságát, amely a legfontosabb számunkra. A közel-keleti helyzet bonyolult, mindent meg kell tennünk Szlovénia biztonsága érdekében.” - mondta Poklukar.

A miniszter nem kívánta elárulni, mikor kezdik a rendőrök a határellenőrzést, mert ez attól függ, hogy az Európai Bizottsággal hogyan sikerül megállapodni a bevezetésről. Fontosnak tartotta azt is megjegyezni, hogy országa igyekszik a lehető legkevésbé bonyolulttá tenni a határt nap mint nap átlépők életét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált már a hírre közösségi oldalán, szerinte „az illegális bevándorlás hatalmas veszélyt jelent Európa számára. Ezt sokáig próbálták tagadni Európa liberális politikusai, mára azonban mindenki számára világossá vált, hogy Brüsszelben lekicsinyelték az illegális migrációval járó veszélyeket”.

Akárhogy nézzük, az európai gazdaságnak nem tesz jót, hogy a visszatérő határátlépések lassítják a turisztikai mellett a kereskedelmi forgalmat is, mert így az EU versenyképessége romlik minden egyes nappal, amikor ezek a szabályok élnek. Márpedig alig hevertük ki a koronavírus miatti legutóbbi ilyen kényszerintézkedéseket. Ausztriában alig fél éve zártak le a magyar ingázók elől határátkelőket, míg Szlovákia 2023. május 24-e és június 8-a között tartott ideiglenes határellenőrzéseket.

Depositphotos