Szeptember végén mi is megírtuk, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon négy év letöltendő fogházra ítélte és véglegesen eltiltotta a vezetéstől a Dózsa György úti halálos baleset elsőrendű vádlottját, M. Richárdot. A férfit a jelek szerint nem különösebben hatották meg a történtek, a Bors ugyanis megtudta, hogy múlt héten egy német rendszámú Mercedest vezetett Budapest XIII. kerületében.

A bulvárlap egyik olvasója október 7-én este volt szemtanúja annak, ahogy M. Richárdot kikérdezik a rendőrök a Váci úton. A férfi az igazoltatás után lezárta a kocsit, majd gyalogosan továbbállt. A szemtanú a következőket mondta a látottakkal kapcsolatban:

„Nem is hittem a szememnek, amikor megláttam. Elképesztőnek tartom, hogy ez megtörténhetett, hogy ezt megengedi magának.”

A Bors a rendőrséget is megkereste az ügy kapcsán, a BRFK a következő választ küldte el a szerkesztőségüknek.

„Október 7-én 22 óra 30 perckor közúti ellenőrzés során igazoltattak egy 43 éves férfit, aki azt mondta a rendőröknek, hogy nem rendelkezik vezetői engedéllyel, amit a rendőrök leellenőriztek, és kiderült, hogy a férfi ellen bírósági eljárás van folyamatban, amelynek jogerős ítéletéig bevonták a vezetői engedélyét.”

M. Richárd a bíróságon
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A szakértői vélemény szerint M. Richárd 2017 májusában 135-140 km/óra közötti sebességgel közlekedett Mercédeszével a Dózsa György úton a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába. Ekkor érkezett meg N. József, aki az autójával szabálytalanul, kis ívben kanyarodott be a szemből érkező vádlott elé úgy, hogy nem tett eleget az elsőbbségadási kötelezettségének. A kanyarodni akaró autó az ütközés következtében többször is megpördült, majd becsapódott a buszmegállóba

A balesetben egy 37 éves kisgyerekes apuka és egy 24 éves egyetemista fiú vesztette életét. N. Józsefnek kilyukadt a tüdeje és öt bordája eltört, M. Richárd viszont karcolásokkal megúszta a balesetet. Később kiderült, hogy M. Richárd jogosítvány és bekötött biztonsági öv nélkül száguldozott, vezetés közben pedig videózta magát.

A bíróság végül négy év fogházra ítélte M. Richárdot halálos közúti baleset gondatlan okozása és más bűncselekmények miatt, a férfit emellett örökre eltiltották a vezetéstől. Az ítélet ellen a vádlottak és az ügyészség is fellebbezett, így a döntés még nem jogerős.

FRISSÍTÉS: A cikk megjelenése után a Fővárosi Főügyészség az alábbi közleményt jutatta el hozzánk, amit most változtatás nélkül közlünk:

„Az ügyészség indítványozta az elsőfokú ítéletet követően a vádlott letartóztatását. A bíróság az indítványt elutasította és a főváros és Pest megye területére még fennálló bűnügyi felügyeletet is megszüntette. A döntés ellen az ügyészség fellebbezett. Álláspontunk szerint a vádlott személyi körülményei, a társadalmi együttélési szabályokkal rendszeresen szembe helyezkedő életvitele a nem jogerősen kiszabott büntetésre is figyelemmel indokolttá teszik a legsúlyosabb kényszerintézkedést. Az újabb rendőri intézkedés ténye is erősítheti a fentieket, ezt kollegáim a másodfokú eljárásban természetesen hivatalosan is a bíróság tudomására fogják hozni.”