2022. április 12. | 13:16

Nem 2022 lesz a kedvenc éve az orosz pilótának.

Az olasz kormány lefoglalta azokat az ingatlanokat, melyek a Mazepin famíliához köthetők. A Szardínia szigetének északi részén „einstandolt” vagyontárgyak becsült értéke körülbelül 105 millió euró (jelenlegi árfolyamon 40 milliárd forint), írja a Carscoops magazin.

Az olasz állam akciójának célpontja a Rocky Ram nevű villa volt, amely Mazepinék nevére volt írva. Nyikita édesapját, Dmitrijt az egyik legnagyobb orosz oligarchaként tartja számon a közvélemény, aki a hírek szerint oszlopos tagja Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmi körének.

Nyikita Mazepin
Fotó: Clive Mason/Getty Images

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta az olasz hatóságok több ingóságot és jachtot is lefoglaltak már az orosz kormánnyal kapcsolatot ápoló gazdag emberektől, a rajtaütések során elkobzott vagyonilletmények értéke meghaladja a 900 millió eurót (342 milliárd forintot). 

Nyikita Mazepin nem fog jó szívvel visszaemlékezni az elmúlt hónapokra. A fiatal orosz pilóta már javában készült a 2022-es F1-es szezonra, amikor a Haas pillanatok alatt lecserélte őt Kevin Magnussenre. A menesztés hátterében a háború és az FIA határozata állt, bár hozzá kell tenni, hogy Mazepin nem a tehetsége, hanem az apja pénze miatt jutott üléshez a sorozatban.

Az amerikai istálló Dmitrij Mazepin cégével, az Uralkalival kötött szponzori szerződést is azonnali hatállyal felbontotta, a versenyautóra felkerült orosz szponzormatricákat is gyorsan eltüntették. Emiatt a vállalat bíróságra ment, és elkezdte visszakövetelni a csapattól a 2022-es évadra kifizetett szponzorpénzeket.