Ha nincs még programod a hétvégére, de szeretnél menni valahova, akkor most jól figyelj. Szombaton különleges tűzoltóautók, oldtimer rendőr- és mentőautók, valamint helikopterek is érkeznek a ferihegyi Aeroparkba a megszokott repülőeszközök mellé.

Lada rendőrautó
Fotó: Facebook/LADA Auto Hungary

Több mint harminc tűzoltóautó, valamint oldtimerek is láthatók lesznek a ferihegyi repülőmúzeumban július 24-én. Az ország különböző szegleteiből érkező önkéntes tűzoltó egyesületek egyebek mellett Mercedes, Rosenbauer, Rába és Spartan típusokat hoznak magukkal Budapestre, de a kínálatban szerepel majd tűzoltó szolgálatban állt Trabant és Lada is. A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér egykori és mai tűzoltóautói is megmutatják magukat a közönségnek, az érdeklődök gurulás és beavatkozás közben láthatják a 40 éves Simbát, valamint a legújabb, habbal oltó monstrumokat is.

A Kresz Géza Mentőmúzeum gyűjteményébe tartozó mentőautók is tiszteletüket teszik az Aeroparkban, melyek egykor szerves részét képezték a magyar közúti forgalomnak. A Hagyományőrző Rendőrszázad oldtimer rendőrautókkal vonul a helyszínre. A Kéklámpás Találkozó egyik főszereplője a délelőtti órákban a légirendészet egyik MD902-es helikoptere, valamint a légimentők EC-135-ös helikoptere lesz, amelyet a nap egy részében meg is lehet tekinteni.

Oldtimer rendőrautók
A Hagyományőrző Rendőrszázad autói

A program részeként egész napos élménytűzoltóautózást tartanak a szervezők a szakemberek segítségével, utóbbiak a járművek felszereléseit szívesen megismertetik az érdeklődőkkel. Délután a járművek konvojba szerveződnek és rendőri felvezetés mellett felvonulásra indulnak az Aeropark-Vecsés-Ecser-Vecsés-Aeropark útvonalon. A szervezésben az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Tűzoltószövetség, a Budapest Airport, a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint az Országos Rendőrfőkapitányság is részt vesz.