Az Országos Mentőszolgálatnál a korábbi szuperhősös kampány után idéntől a Szomszédok tévésorozatból ismerős színészekkel és helyszínekkel szeretnék a felelősségteljes közlekedésre és a balesetek elkerülésére ösztönözni a közlekedőket. A 80-as évek végétől sugárzott nagysikerű sorozat feltehetően nosztalgikus érzéseket kelt majd az emberekben és talán így jobban bevésődnek mindenki emlékezetébe az elhangzott tanácsok.

Országos Mentőszolgálat autója

A különböző témákat körbejáró videó-sorozat első részében a hangsúly a biztonsági öv használatán és a mobiltelefonok vezetés közbeni mellőzésén van. A baleseti statisztikákból szomorúan látszik, hogy még mindig sokan vannak, akik nem kötik be magukat az autóban, holott életet menthet az övhasználat. Az öv nem pusztán attól óv meg, hogy széttörje az arccsontodat a légzsák vagy, hogy kirepülj az autóból, hanem azt is meggátolja, hogy egy bekötetlen utas tehetetlen testével megölje a többieket becsapódáskor.

Az okostelefonok elterjedésével pedig egy, a telefonálásnál még veszélyesebb, még figyelemelterelőbb szokás is megfigyelhető a vezetők körében: a sofőrök chatelnek, emaileznek és interneteznek menet közben. A telefonok nyomkodása népbetegséggé vált, ami nem baj, ha utasként csinálja az ember, de óriási felelőtlenség vezetés közben. Ilyenkor az ember nem csak önmagára, hanem másokra is veszélyt jelent. Az OMSZ erre szeretné felhívni az autósok figyelmét az első részben: