szombat - 2023. szeptember 30.
10.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 647 Ft
100 699 Ft
D 678 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Orbán Viktor a kormányinfón: legalább a halak még átmehetnek a Lánchíd alatt

2022. december 21. | 13:19

Nagyon sok aktuálpolitikai kérdésben kérdezték Magyarország miniszterelnökét, a Lánchíd kérdésköre is szóba került.

A megszokott kormányinfó szokatlan szereplővel ment le ma délelőtt. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor válaszolt a jelenleg releváns politikai kérdésekre, azon belül az EU-val való kapcsolatunkról, az energiaellátás megoldásáról és megszervezéséről, a tanárok és az oktatás helyzetéről és politikai vitákról.

Ezek mellett szó esett a Lánchíd felújítására szánt állami támogatásról, amit a jelenlegi állás szerint a kormány nem fizet ki, pedig jelentős összegről van szó. A miniszterelnök itt egy szerződésre hivatkozott, melyről azt mondta, hogy majd a jogászok átnézik és ez alapján megítélik, jár-e a 6 milliárd forintos támogatás.

A miniszterelnök elmondta, hogy nevetségesnek találja, hogy bár a hidat megnyitották, se autósok, se gyalogosok nem használhatják. Hozzátette gúnyosan, hogy legfeljebb a halak mehetnek át alatta.

A szerződés egyik feltétele az volt, hogy a szakaszon alkalmazott részleges vagy teljes korlátozás a felújítás alatt ne haladja meg a 18 hónapot. A híd felújítása ezen a határidőn belül maradt, viszont csak a buszok, taxisok, motorosok és biciklisek hajthatnak fel.

Ezt kifogásolva a Közép-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, Láng Zsolt arról beszélt, hogy a főváros nem tartja be a szerződésben foglaltakat, mivel az autósok és a gyalogosok nem használhatják a hidat. Ennek okán a kormány 6 milliárd forint támogatást tart vissza, ami jelentős része a Lánchíd felújítására szánt 26 milliárd forintnak.

Ezzel szemben Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy tartják magukat a megállapodásokhoz. Arra hivatkozott, hogy a jelenleg alkalmazott forgalmi rend még a korábbi közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid javaslatára született.

A 2020 februárjában elfogadott határozatban az szerepelt, hogy a Széchenyi Lánchíd felújítását követő forgalmi rendjével kapcsolatos döntést a felújítás befejezéséig szükséges meghozni. Karácsony Gergely azt is elmondta, hogy ez a forgalmi rend ideiglenes és a későbbiekben a budapestiek döntenek majd a végleges forgalmi rendről.

A Lánchíd mellett újságírói kérdésre került szóba az üzemanyagárstop és az azzal kapcsolatos hiány esete. A miniszterelnök szerint a hiány azért alakulhatott ki, mert ilyenek a magyarok. Azzal példálózott, hogy ha most bejelentené, hogy nem lesz cukor, akkor mindenki már ott állna a boltok előtt.

Magyarország Kormánya

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd
Valószínűleg szereti a kihívásokat a 18 éves sofőr, aki egy Smarttal menekült a rendőrök elől a Soroksári úton - VIDEÓ Menőzni akart, a tömegbe hajtott a Corvette-es - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!