Őszig biztosan megmaradnak az ideiglenes kerékpársávok Budapesten

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-05-26, 11:46

Biciklis rendőrök ellenőrzik a kerékpársávok szabályos használatát.

Szeptemberig biztosan megmaradnak a Budapest több főútján kialakított ideiglenes kerékpársávok, jelentette be Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes.

Dorosz szerint az ideiglenes kerékpársávokkal kapcsolatos visszajelzések nagyon pozitívak, a politikus kijelentette, hogy az emberek megkedvelték a kerékpáros közlekedést. Ezt bizonyítja szerinte a főváros útjain láthatóan megnövekedett kerékpáros forgalom és a MOL Bubi forgalmának jelentős növekedése is.

Ideiglenes kerékpársáv Budapesten

Az Autóklub illetékese szerint viszont a főváros legfontosabb útjairól leválasztott ideiglenes kerékpársávok már most ellehetetlenítik az autós közlekedést, pedig még messze vagyunk a járvány előtt megszokott csúcsforgalomtól. Hiszen sokan még most is otthonról dolgoznak, de lassan ők is visszatérhetnek majd a munkahelyükre, és akkor újra autóba fognak ülni.

Ami tény, hogy a kerékpáros-forgalom leginkább hétvégeken szokott fellendülni, ilyenkor az ideiglenes kerékpársávok is kihasználtabbak. A hétköznapok során viszont csak elvétve hajtanak el bringások a lépésben haladó autók mellett.

Reggel nyolc és este nyolc között biciklis rendőrök ellenőrzik az ideiglenes kerékpársávok használatát. A BRFK járőrei az ígéretek szerint nemcsak a szabálytalan autósokat fogják figyelmeztetni, hanem azokat a kerékpárosokat is, akik a felfestett kerékpársáv ellenére továbbra is szabálytalanul, a járdán kerekeznek majd.

Kerékpáros rendőrök

A Főpolgármesteri Hivatal a kijárási korlátozások alatt alakíttatott ki ideiglenes kerékpársávokat Budapest többsávos főútjain, egy-egy sávot elvéve az autósforgalomtól, egyebek között a Bartók Béla és az Üllői úton, illetve a Nagykörút Nyugati-tér – Üllői út közti szakaszán. Karácsony Gergelyék így kívánták megteremteni a kerékpáros munkába járás biztonságos feltételeit.

„A kerékpáros élet nem áll meg a fővárosban [a koronavírus-járvány miatt], sőt, éppen az egészségügyi veszélyhelyzet adott lökést a kétkerekű fejlesztéseknek. (…) Azzal, hogy a budapestiek jelentős része fegyelmezetten otthon maradt, az autósforgalom visszaesett a városban. Ez pedig lehetőséget teremtett arra, hogy megtervezzünk és meg is valósítsunk egy komoly kerékpárúthálózat-fejlesztést” – írta Karácsony az egyik Facebbok-posztjában.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ace Ventura szabálytalanul közlekedik
2019. május 31.
A harmincas korosztály figyel a legjobban a sebességkorlátozások betartására és a biztonsági öv használatára - derült ki a K&H felméréséből.
Kerékpársáv Budapesten
2020. május 13.
Furcsa jelzőtáblával találkozott a Kreszprofesszor a Nagykörúton.

További hírek