Franciaország fővárosában megunták, hogy a luxusautók tulajdonosai állandó jelleggel felverik a zajt, ezért úgynevezett zajradarral szeretnék kiszűrni és megbüntetni a hangoskodó autósokat.

Ezek a különleges radarok a forgalomirányító kamerák és a hangérzékelő mikrofonok segítségével be tudják háromszögelni a zaj forrását, amelyről a rendőrségi CCTV-kamerák gyorsan fotót készíthetnek. Az első zajradar 2 éves próbaidőszakkal Párizs déli külvárosában, Villeneuve-le-Roi-ban áll munkába.

Zajradar figyeli a sofőröket Párizsban

„Semmi bajunk nincs a Ferrarikkal vagy a Harley-Davidsonokkal, azokkal az emberekkel van gondunk, akik ezeket a járműveket bömböltetik. Sokan szeretik demonstrálni ezeknek a vasaknak az erejét, ami nagy zajjal jár, ez pedig zavarja a lakosokat” – nyilatkozta egy tisztviselő a zajradar bevezetése kapcsán.

Az ötlet egyébként nem hülyeség, pár napja New Yorkban például tömegpánik alakult ki néhány hangos motor miatt. Az emberek azt hitték, hogy valaki lövöldözni kezdett, mindenki menekült, amerre látott. Párizsban is bármikor történhet valami hasonló, de ez a világ összes világvárosára ugyanúgy igaz.