Társszerző: Hajdu Balázs

A valódi önvezető autók hatása jóval nagyobb lehet a vártnál. Egy frissen publikált tanulmány szerint az egymással összeköttetésben lévő, vezető nélküli autók akár az útmenti szálláshelyeket is felválthatják. A jövő közlekedését kutatók szerint 2025-től emberi felügyelet nélkül működnek majd az autók, az utasok ennek köszönhetően foglalkozhatnak más dolgokkal... Az Oxfordi Egyetem kutatója, Dr. Debbie Hopkins, és a Surrey Egyetem professzora, Scott Cohen jegyzi az önvezető autók városi közlekedésre gyakorolt hatásáról szóló tanulmányt.

bepárásodott autóban szeretkezik egy pár
A tanulmány szerint a technológia fejlődésével az önvezető autók a piros lámpás negyedeket is felválthatják

Ebben az is szerepel, hogy az útszéli motelekre egyre csökkenő mértékben lesz szükség, mivel az emberek inkább utaznak majd alvás közben. A szállodaipar mellett a taxiszolgáltatások árát is érintheti a változás. A versenyképesség megtartása érdekében a taxisoknak csökkenteniük kell a fuvardíjakat.

pár fekszik az önvezető autóban
Az önvezető autók elterjedése negatívan érintheti az útszéli szálláshelyek forgalmát

A parkolás többé nem jelent majd problémát: a megosztott közlekedésben használt önvezető autók haladhatnak tovább, a magántulajdonban lévők pedig visszatérnek otthonukhoz. 

Az önvezető autók elterjedése a buszos turistautakra is negatív hatással lehet, hiszen az utasok gyakrabban választják majd a privát utazás lehetőségét. Hopkins és Cohen szerint azonban a terrortámadások megnövekvő kockázata miatt kell leginkább aggódni. Ha ugyanis az önvezető autók rendszerét feltörik, arra is utasíthatják a járművet, hogy hajtson a tömegbe.

A tanulmány a városi turizmusban tapasztalt változások szexuális aspektusára is kitért.

„Az útszéli motelekben nem ritka, hogy valaki egy kellemes pásztoróra eltöltése miatt szakítja meg utazását. Ha ezeket a szálláshelyeket önvezető autók váltják fel, akkor az aktusokra is a járművekben kerülhet majd sor. A megosztott közlekedésben használt járművek figyelik, hogy az utasok szeretkeznek-e, használnak-e kábítószert, valamint követnek-e el erőszakos cselekményt. Ezt az ellenőrzési funkciót hamarosan felülírhatják, vagy teljes mértékben eltávolíthatják. A magántulajdonban lévő autókra természetesen nem terjed ki semmilyen kontroll” - áll a tanulmányban.