Pásztorórára használhatják az önvezető autókat?

Közzétéve:
2019-05-09, 14:44

Brit kutatók legalábbis erről fantáziálnak

Társszerző: Hajdu Balázs

A valódi önvezető autók hatása jóval nagyobb lehet a vártnál. Egy frissen publikált tanulmány szerint az egymással összeköttetésben lévő, vezető nélküli autók akár az útmenti szálláshelyeket is felválthatják. A jövő közlekedését kutatók szerint 2025-től emberi felügyelet nélkül működnek majd az autók, az utasok ennek köszönhetően foglalkozhatnak más dolgokkal... Az Oxfordi Egyetem kutatója, Dr. Debbie Hopkins, és a Surrey Egyetem professzora, Scott Cohen jegyzi az önvezető autók városi közlekedésre gyakorolt hatásáról szóló tanulmányt.

bepárásodott autóban szeretkezik egy pár
A tanulmány szerint a technológia fejlődésével az önvezető autók a piros lámpás negyedeket is felválthatják

Ebben az is szerepel, hogy az útszéli motelekre egyre csökkenő mértékben lesz szükség, mivel az emberek inkább utaznak majd alvás közben. A szállodaipar mellett a taxiszolgáltatások árát is érintheti a változás. A versenyképesség megtartása érdekében a taxisoknak csökkenteniük kell a fuvardíjakat.

pár fekszik az önvezető autóban
Az önvezető autók elterjedése negatívan érintheti az útszéli szálláshelyek forgalmát

A parkolás többé nem jelent majd problémát: a megosztott közlekedésben használt önvezető autók haladhatnak tovább, a magántulajdonban lévők pedig visszatérnek otthonukhoz. 

Az önvezető autók elterjedése a buszos turistautakra is negatív hatással lehet, hiszen az utasok gyakrabban választják majd a privát utazás lehetőségét. Hopkins és Cohen szerint azonban a terrortámadások megnövekvő kockázata miatt kell leginkább aggódni. Ha ugyanis az önvezető autók rendszerét feltörik, arra is utasíthatják a járművet, hogy hajtson a tömegbe.

A tanulmány a városi turizmusban tapasztalt változások szexuális aspektusára is kitért.

„Az útszéli motelekben nem ritka, hogy valaki egy kellemes pásztoróra eltöltése miatt szakítja meg utazását. Ha ezeket a szálláshelyeket önvezető autók váltják fel, akkor az aktusokra is a járművekben kerülhet majd sor. A megosztott közlekedésben használt járművek figyelik, hogy az utasok szeretkeznek-e, használnak-e kábítószert, valamint követnek-e el erőszakos cselekményt. Ezt az ellenőrzési funkciót hamarosan felülírhatják, vagy teljes mértékben eltávolíthatják. A magántulajdonban lévő autókra természetesen nem terjed ki semmilyen kontroll” - áll a tanulmányban. 

További autós hírek

Brutális baleset rázta meg Szlovéniát szerda reggel. A balesetet egy kis Opel Corsa vezetője okozta, amikor feltehetően a rosszul megválasztott…

2019 az az év, amikor másról sem lehet hallani, csak arról, hogy az autók ölik meg a bolygónkat. De komolyan!…

Egy orosz színész nem bírta elviselni, hogy megelőzték, azonnal visszaelőzött. Vesztére. – írja az origo.hu Az egész jelenetet rögzítette az…

Legkevesebb 13 halottat követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében szerdán – jelentette hivatalos közlésre hivatkozva a szlovák média. A…

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közös kampány keretében, kétnyelvű közlekedésbiztonsági plakátokat helyezett ki az elmúlt…

Kapcsolódó írások

forgalmi dugó
2015. június 06.
Akár levelek, vagy műanyag zacskók miatt is megállhat a jármű.
Peugeot e-Legend Concept elölről.
2018. szeptember 24.
A sportos e-Legend elektromos tanulmány egyszerre retró és jövőbe mutató.
Volkswagen SEDRIC, elölnézet, animált kép
2018. október 29.
2018-ban már szinte minden gyártó próbálkozik teljesen önálló autók kifejlesztésével. A Volkswagen egy lépéssel előrébb jár: A SEDRIC annyira önálló, hogy a mérnökök a kormányt is kispórolták.
2019. március 21.
Őrült találmánynak titulálta az amerikai elnök a vezető nélküli járműveket