2022. január 07. | 10:38

Erről döntött az illetékes önkormányzat.

Először tavaly októberben lehetett arról hallani, hogy Pécs megvonná az ingyenes parkolás lehetőségét a zöld rendszámmal rendelkező hibridektől. Most biztossá vált, hogy ez így is lesz, az erről szóló rendelet a veszélyhelyzet megszűnését követő napon lép hatályba a városban.

Az önkormányzat tehát kizárja az ingyenes parkolásból azokat az autótulajdonosokat, akik zöld rendszámos hibridet vezetnek. A veszélyhelyzet után (amiről mondjuk senki nem tudja, mikor érhet véget) csak a tisztán elektromos autók parkolhatnak díjmentesen az amúgy fizetőköteles zónákban.

Volkswagen Arteon Shooting Brake PHEV
Zöld rendszámos Volkswagen PHEV

De azok is csak akkor, ha megtörténik a feltételként szabott előzetes regisztráció, amelynek módjáról egyelőre nem osztottak meg információkat a városvezetők. A regisztráció bonyolíthatja a kedvezmény igénybe vételét, különösen azon villanyautósok számára, akik nem Pécsen élnek, hanem mondjuk turistaként érkeznek a városba, esetleg rokon- és barátlátogatás végett utaznának oda.

Egyébként a pécsi nem tekinthető egyedi esetnek, már Szombathelyen is elgondolkodtak azon, hogy meg kéne vonni az ingyenes parkolás lehetőségét a zöld rendszámmal ellátott tölthető hibrid járművektől. Tavaly novemberben írtunk arról, hogy már minden huszadik új autó zöld rendszámos Magyarországon, és egyre több lesz belőlük.

Viszont a mostani döntés előrevetíthet egy új irányelvet, lehetséges, hogy a későbbiekben csak a tisztán elektromos autók parkolhatnak majd ingyenesen a városokban.