Rengeteg autóst érintő változás jöhet idehaza

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-11-26, 12:17

A parkolás és az útdíj megfizetésének eddigi gyakorlata is változhat.

Változhat a mobilfizetéssel elérhető közterületi parkolás, az autópálya használati díj, illetve az útdíj megfizetésének eddigi gyakorlata annak érdekében, hogy a készpénzkímélő, elektronikus fizetési szolgáltatások széles körben elterjedjenek, tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Mobilparkolás telefonszáma olvasható egy parkolóautomatán
Kép forrása: Origo

A Napi.hu szerint bő egy év múlva szűnhet meg az a vitatható gyakorlat, melynek lényege, hogy a készpénzkímélő megoldások használatáért cserébe a fizetési szolgáltatók díjat számolnak fel. A tárca közleménye szerint az egyes közszolgáltatások egységes elektronikus értékesítéséről szóló törvényjavaslat alapján a jövőben nem kell megfizetni az elektronikus értékesítést terhelő úgynevezett kényelmi díjat, ami például a parkolásnál vagy útdíjfizetésnél sújtja az autósokat.

Jelen pillanatban a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. biztosítja a „mobilfizetést”. A törvényjavaslat egy koncessziós rendszert vezet be, így a jövőben a koncessziós pályázat nyertese végezheti majd a mobil fizetési platform üzemeltetését (meghatározott időre). A tervezet kimondja, hogy a pályázat nyertese nem végezhet „kiskereskedelmi” tevékenységet, csak a platform működését biztosíthatja. Ezt azt jelenti, a „nagykereskedelmi” feladatokat továbbra is egy piaci szereplő látná el a viszonteladói hálózaton keresztül.

Mobilfizetést illusztráló kép

Az új modell szerinti működés 2022-ben indulhat a tárca tervei szerint, az első koncessziós pályázat lezárásáig minden marad a régiben, vagyis a mobilfizetéssel elérhető közterületi parkolás, az autópálya használati díj, az útdíj, illetve a közlekedési közszolgáltatások elektronikus megvásárlása a jelenlegi rendszer keretein belül működik tovább még egy darabig.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Napi.hu

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Kapcsolódó írások

Forgalmi engedély, jogosítvány és a kötelező biztosítás meglétét igazoló papír egy képen
2020. október 15.
A gépjármű-igazgatás területén is bevezetésre kerülnek a mindennapi életet egyszerűsítő változások.
Ace Ventura szabálytalanul közlekedik
2019. május 31.
A harmincas korosztály figyel a legjobban a sebességkorlátozások betartására és a biztonsági öv használatára - derült ki a K&H felméréséből.

További hírek