Repülő autókat gyártó céggel fogott össze a Boeing

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-07-02, 08:36

Az biztos, hogy a projektre lesz pénz dögivel.

A Boeing amerikai repülőgépgyártó óriásvállalat és a Larry Page által pénzelt Kitty Hawk nevű cég partneri megállapodást kötött egymással a félig autonóm Cora és Flyer drónok fejlesztése kapcsán (ha esetleg nem tudtad, Larry Page a Google egyik alapító-tulajdonosa, van mit a tejbe aprítania).

Ezeket a járműveket kis csúsztatással repülő autóknak is lehet nevezni, a Corába legalábbis két utas beleülhet, a Flyer pedig ugyan csak egyszemélyes, de cserébe az már készen áll a gyártásra. Mind a két típus esetében elmondható, hogy repülés közben a robotpilóta végzi el a munka nagy részét. A Kitty Hawk egyébként nem titkoltan azon dolgozik, hogy a Cora idővel alkalmassá váljon a városok körüli cirkálásra, kikerülve a dugók jelentette akadályokat.

Ugyan a repülő autó kifejezés ráragadt a gépekre, de azok inkább tekinthetőek egy kis repülőgép és egy helikopter szerelemgyermekének. A legprofibb megnevezés szerint egy ilyen masina a VTOL (vertical take-off and landing aircraft, magyarul függőleges felszálló és landoló légijármű) kategóriájába esik. Ettől még persze ugyanúgy tud egyenes irányban haladni a levegőben, mint egy repülőgép.

Egyébként olyan repülő autóról is lehet hallani, amit álllítólag bárki megengedhet majd magának, a hatótávja pedig 550 km körül mozog majd.

Kapcsolódó írások

Bemutatták az első legyártott repülő autót
2018. március 09.
A PAL-V nevű holland cég már eladásra kínálja a háromkerekű Liberty repülő autóját. A jármű 99 lóerős motort használ a földön, és egy 197 lóerős motort a levegőben.
NFT eVTOL  Aska repülő autó tanulmány
2019. június 16.
A vállalkozás olyan repülő autón dolgozik, amit állítólag bárki megengedhet majd magának

További hírek