vasárnap - 2022. October 02.
12.5 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 650 Ft
100 685 Ft
D 739 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Részlegesen önvezető BMW okozhatott halálos tömegkarambolt Németországban

Az esetet még vizsgálják.

2022. augusztus 15-én a délutáni órákban a németországi Baden-Württemberg tartományban haladt a B28-as országúton egy elektromos BMW iX, amely egyszercsak áttért a szembe sávba és egy Citroënnel ütközött frontálisan.

A Citroënnel ezután szintén a szembe sávba sodródott, ahol egy Seat Alhambrával ütközött, amely ennek következtében kigyulladt. A BMW pedig egy Mercedes Vitóval is ütközött, amelynek 33 éves utasa életét vesztette. Összesen 8 sérültje van a tömegbalesetnek, mindegyikük súlyos sérüléseket szenvedett.

A rendőrségi közlemény szerint az önvezető módban haladó elektromos autó okozta a balesetet, a BMW iX egyébként valóban a gyártó önvezető tesztflottájának a tagja volt. A BMW viszont kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint a tesztautó csak kettes szintű önvezető módban haladt, amely folyamatos felügyeletet igényel, így a gyártó szerint a felelősség a sofőré.

Egyelőre nem tudni, hogy műszaki hiba lépett fel, vagy pedig a BMW sofőrje volt-e a hibás. Összesen négy mentőhelikopter, tíz mentőautó, 15 tűzoltóautó és 80 tűzoltó vett részt a mentésben. Az anyagi kárt 180 ezer euróra becsülik (aktuális árfolyamon 72,8 millió forint).

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!