2022. február 07. | 11:36

Lehangoló számokat tárt a nyilvánosság elé az ORFK.

A két évvel ezelőtti állapothoz képest tavaly romlott a közlekedésbiztonság Magyarországon, derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) elmúlt évre vonatkozó baleseti statisztikáiból. Gyorshajtás miatt még mindig nagyon sok baleset következik be idehaza, de 2021-ben mérséklődött az ittas vezetés miatt bekövetkezett incidensek száma.

2020-ban a kijárási korlátozások miatt látványosan csökkentek a balesetszámok az utakon, de ezt az állapotot sajnos nem sikerült stabilizálni tavaly. A balesetek ötöde a fővárosban következett be, de a növekedés mértéke mindössze csak 0,3 százalék volt Budapesten. Bács-Kiskunban viszont drasztikus változás ment végbe, a megyében 15,7 százalékkal több sérüléssel járó balesetet regisztráltak 2021-ben, mint egy évvel azelőtt. Komáromban (9,9 százalékos növekedés) és Győr-Moson-Sopronban (9,3 százalékos növekedés) sem volt sokkal rózsásabb a helyzet.

Autóbaleset

A rendőrség összegzése azt mutatja, hogy tavaly 16,7 százalékkal többen haltak meg az utakon, mint két éve (az elhunytak száma 470-ről 537-re emelkedett). További lehangolódásra okot adó adat, miszerint a mögöttünk hagyott esztendőben 8,7 százalékkal több halálos balesethez riasztották a hatóságot, mint 2020-ban (az ilyen típusú események száma 423-ról 468-ra ugrott).

A gyorshajtásra volt visszavezethető a személysérüléses közúti balesetek 31 százaléka 2021-ben, de az elsőbbségadás elmulasztása miatt is rengeteg baleset következett be (25 százalék). Pest megyében 614 káresetet okoztak a sebességhatárt be nem tartók, ugyanakkor az összes budapesti személysérüléses baleset (2964) esetében csak 20,9 százalékot tett ki a gyorshajtás, ami az országos átlag alatt van.

Érdekesség, hogy az ittas vezetés miatt bekövetkezett balesetek száma 10,8 százalékkal csökkent 2021-re, 1214 esetben derült ki, hogy a vétkes járművezető alkoholos befolyásoltság alatt vezetett. Budapesten, Hajdú-Biharban és Nógrádban okozták a legkevesebb bajt a részeg sofőrök, Szabolcsban, Bács-Kiskunban, Vasban, Zalában, Borsodban, Komáromban és a főváros vonzáskörzetében már rosszabb volt a helyzet, a felsorolt megyékben az ittasan közlekedők 10 százaléka okozott súlyos balesetet.