csütörtök - 2023. március 23.
2.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 609 Ft
100 651 Ft
D 618 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Rommá törtek két Teslát Amerika leghíresebb hegyi felfutóján

2020. augusztus 28. | 11:52

Háromból két Tesla is kiesett a coloradói Pikes Peak hegyi verseny időmérő edzéseiről. Az elektromos autók most először neveztek be a több mint 100 éves múlttal bíró rendezvényre.

1915-ben épült Colorado államban a Pikes Peak Highway, ami egyébként egy félmillió dolláros magánbefektetés volt egy amerikai vállalkozó révén, kinek neve: Spencer Penrose. Az ő szervezésében indult útjának egy évvel később Amerika egyik leghírhedtebb hegyvidéki versenye. Azóta ez a megmérettetés a Race to the Clouds (Verseny a felhőkig) nevet viseli, és évről évre az autósvilág krémje képviselteti magát a helyszínen. A versenytáv 20 km, amit 156 kanyar tűzdel úgy, hogy közben 1440 métert másznak meg a célig, amely 4300 méter magasságban található. Egy helyszín, amiről külön autót neveztek el.

Ebben az évben a legnagyobb újdonságot a három elektromos autó nevezése jelentette. A Tesla autói révén három átalakított Model 3-ast hoztak el, és nem is akármilyen versenyzőkkel terveztek indulni. Az akkumulátoros versenyautók nagyon nagy előnye egy ilyen hegyvidéki versenyen, hogy nem igényel a motorjuk oxigént, ami a magaslati utakon így megőrzi teljesítményének teljes hatásfokát. 

Amennyiben a videó nem indulna el, ezen a linken tekintheted meg.

Az elképzelés nagyon jó volt, viszont az időmérő edzésen máris kettő Tesla is elvérzett. Az elsőt Josh Allen már a keddi napon összetörte. A második Model 3-at pedig Randy Pobst vezette, aki gyakran állított fel rekordokat pályafutása során. Most azonban az elemzések szerint elmérte az egyik kanyarba bevezető szakasz ideális tempóját, és csúnyán összetörte az elektromos autót. Mindezt úgy, hogy a csapat 26 másodperccel vezetett az incidens előtt.

Az utolsó állva maradt elektromos versenyautó még bizonyíthatja, hogy mekkora potenciál van abban, ha összeeresztik a Teslákat a hagyományos építésű autókkal. A kérdés, hogy mennyire jön el az elektromos autók ideje, meddig tart még ez a fajta átmenet és meddig bírják a hagyományos motorok.

Amennyiben érdekelnek a Tesla Model 3 képességei, tekintsd meg ezt a videót! Ha nem indulna el, ezen a linken érheted el.

Ördögi 666 lóerővel támad a Lister Stealth SUV TOP10: Ezek most a legbrutálisabb prémium SUV modellek

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!