2021. május 11. és 13. több száz kockázatelemzéssel kiválasztott kijelölt gyalogos-átkelőnél razziázott a rendőrség országszerte. Ez volt a Zebra-terv, amit azzal a céllal rendelt el a hatóság, hogy biztonságosabbá tegye a gyalogos-átkelőhelyeket. A szabálytalan gyalogosokat szinte sokkolta a rendvédelmi szerv tevékenysége.

Az akcióban ezúttal nem csak a pofátlan autósokra vadásztak a rendőrök, hanem a körültekintés nélkül (mobilozva, zombit játszva az úttestre lépő, féktávolságon belül az autók elé lépő és más szabálytalanságokat elkövető) sétafikáló gyalogosokra is. A többnapos razzia során 1013 helyszínen több mint ezer gépkocsizó és civilbe öltözött, de most először testkamerákkal is felszerelt gyalogos rendőr figyelte árgus szemekkel az átkelőhelyek és környékük forgalmát.

Szabálytalan gyalogosok

A rendőrség a háromnapos akció ideje alatt több mint 3300 szabálytalankodóval szemben intézkedett, derült ki az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság beszámolójából. A járőrök helyszíni bírságot 1343 esetben szabtak ki, közigazgatási bírságban 564 autós részesült. A három nap alatt 155 szabálysértési feljelentés született, a szabályszegők 1319 esetben csupán figyelmeztetésben részesültek. A rendfenntartók feleannyi gyalogossal szemben alkalmaztak valamilyen szankciót, mint autóssal, a rendőrség ezt azzal indokolta, hogy ez volt az első eset, amikor a szabályszegő gyalogosokkal szemben célzott akciót indítanak. Az ORFK ugyanakkor leszögezte, hogy nem ez volt az utolsó olyan akció, melyben a rendőrség nemcsak a szabálytalankodó autósokra vadászik a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékén, hanem a szabályokkal mit sem törődő gyalogosokra is.

Szabálytalan autós

A beszámolók szerint a gyalogosokat egyébként szinte sokkolta a rendőrség tevékenysége. Ők eddig csak ritkán találkoztak, ha találkoztak egyáltalán olyan rendőrrel, aki szabálytalanul közlekedő gyalogosokkal szemben intézkedett volna. Sokan nem tudták mire vélni, amikor a semmiből előkerült egy civil rendőr, aki aztán a közelben parkoló rendőrautóhoz vezette a döbbent gyalgosokat, miközben közölte, hogy az elkövetett szabáysértés milyen következményeket von maga után.

A járőrök végülk 244 gyalogost bírságoltak meg a helyszínen, és mindössze 25 járókelő ellen tettek feljelentést. 412 autóssal szemben viszont összesen 907 gyalogos kapott figyelmeztetést azután, hogy rajta kapták valamilyen enyhébb fokú szabályszegésen.