A Kaposvári Rendőrkapitányság munkatársai 2020. augusztus 3. és 9. között, vagyis egy héten keresztül vadásztak a városban szabálytalanul közlekedő bringásokra. Az egyenruhások beszámolója szerint a megyeszékhelyen kerékpárral közlekedők közül sokan nem ismerik azokat az alapvető közlekedési szabályokat, amik rájuk vonatkoznak.

Szabálytalan kerékpáros halad a gyalogjárdán

Somogy megyében 2020 augusztusáig több mint 30 személyi sérüléssel járó kerékpáros közúti közlekedési baleset történt (gondolom az év elejétől számítva).

A főbb baleseti okok közé a következők tartoztak/tartoznak:

  • sebesség helytelen megválasztása
  • az elsőbbség és az irányváltoztatás szabályainak megszegése

A rendőrség jelentése szerint a kerékpárosok jelentős része kerékpárútként használja a gyalogjárdát, amivel veszélyeztetik a gyalogosokat. Ez nem csak Kaposváron van így, tisztelet a kivételnek. A kerékpárosok egy részére továbbá az is jellemző, hogy nem szállnak le a bicikliről a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor és a gyalogosok között szlalomozva, őket veszélyeztetve suhannak át a gyalogátkelőhelyen.

Az egyhetes akció során a zsaruk 8 biciklissel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, 14 kerékpárost figyelmeztetésben részesítettek, további 3 esetben pedig szabálysértési feljelentéssel éltek.

Ha a videó valamiért nem indulna el, akkor kattints erre a linkre.