2021. szeptember 21. | 11:21

Szeptember 22-én a közösségi, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés is előtérbe kerül.

Koronavírus ide, koronavírus oda, 2021. szeptember 22-én ismét megrendezik az európai autómentes napot amely többek között a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességét hivatott hangsúlyozni. A kezdeményezéshez több magyar város, illetve a Volánbusz is csatlakozik.

Az európai autómentes naphoz szorosan kapcsolódik az európai mobilitás hét rendezvénysorozat, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendeznek meg.

„Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap célja nem az autóhasználat megakadályozása, hanem egy modern szemléletváltás elfogadtatása, melynek eredményeképpen, a közösségi közlekedési eszközök és az azt kiegészítő kerékpározás és gyaloglás hatékonyabbá és egyben környezetbarátabbá teheti a közlekedést. Minden egyes ember egyéni felelőssége is, hogy ő maga mennyit tesz a környezetéért, a saját egészségéért” – írta korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (ma ismert nevén az Innovációs és Technológiai Minisztérium).

Az autómentes nap keretében több magyar településen is – meghatározott feltételek szerint – díjmentessé válik a helyi közlekedés. A pontos részletekkel kapcsolatban érdemes meglátogatni a Volánbusz honlapját. Összesen 38 ország és 2097 város csatlakozott a mozgalomhoz.

Az idei európai mobilitási hét, egyban az eutómentes nap mottója:

"Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében."

Az európai mobilitási hét fő jelképe a virág, amely a bolygónkat és az azt körülvevő légkört, Európát, egy országot vagy akár egy várost is szimbolizálhat, ahol fenntartható városi közlekedési rendszert próbálnak meg létrehozni. Utóbbi értelmezés szerint a virág szára a bevezető utakat, a virág szirmai a várost övező agglomerációt szimbolizálja.

Volánbusz.hu

Wikipédia