Szerdán megint változik a benzin ára

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-06-08, 10:05

Lőtávolba került a 350 forintos benzinár.

Szerdától várhatóan bruttó 3 forinttal emelkedik a benzin átlagára a magyarországi benzinkutakon, adta hírül hétfő délelőtt a Holtankoljak.hu csapata. A gázolaj átlagára változatlan marad a hét közepén.

Benzinkutas fertőtleníti a töltő pisztolyokat
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Múlt hét pénteken némileg váratlanul 2 forinttal csökkent a benzin literenkénti ára idehaza, de a szakértők már akkor megjegyezték, hogy erre a csökkenő tendenciára nem érdemes berendezkedni, mivel a Brent típusú olaj ára folyamatosan emelkedik.

Igazuk lett, a Brent típusú olaj hordónkénti ára ugyanis átlépte a 40 dolláros határt a napokban, hétfő délelőtt már a 43 dollárt nyaldosta alulról. Az olajpiac hangulatát nagyban javította, hogy az OPEC országok megegyeztek abban, hogy 2020 júliusáig a szokottnál kevesebb olajat termelnek ki, szóval egy darabig még visszafogják magukat. Ez azt jelenti, hogy nem keletkeznek hatalmas tartalékok, miközben a járvány enyhülésével több országban már felélénkült az autósforgalom (ugyebár nálunk is ez a helyzet), márciushoz és áprilishoz képest rendkívüli mértékben megnövekedett a kereslet az üzemanyagok iránt.

Tulajdonképpen a forint erősödésnek köszönhető, hogy szerdán csak 3 és nem 5-7 forinttal drágul a benzin. A forint erősödése ugyanis ellensúlyozni tudja az olajár emelkedését, akkor lesz baj, ha a forint elkezd gyengélkedni, mert akkor nyilván nagyobb mértékben fognak drágulni az üzemanyagok Magyarországon.

Az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak szerdától:

  • 95-ös benzin: 341 Ft/liter
  • Gázolaj: 351 Ft/liter  

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tankoló pisztoly a sofőr kezében
2020. október 16.
Érdekes adatokat közölt a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ).
Gázolaj tankolásához használt töltőpisztoly közelről
2019. november 11.
A szakértők jósgömbje megint jól működött.

További hírek