Szerdától ismét a lélektani 400 Ft-os határ alatt az üzemanyagok ára

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-07-22, 10:43

A 95-ös benzin és a gázolaj ára is csökken szerdától.

Az árváltozással ismét a lélektani határt jelentő 400 Ft alá csökken mindkét üzemanyag ára 2019. július 24-től, szerdától.  A 95-ös benzin átlagára Magyarországon 391 Ft/literre, a gázolajé pedig 396 Ft/literre mérséklődik a kutakon.

A dollár árfolyamában nem volt változás a múlt héten, így az árcsökkenés az olaj nagykereskedelmi árának változásával magyarázható.

dekoratív hölgy tankol

Hosszútávon úgy tűnik, megállhat az olajár emelkedése és folyamatos csökkenés várható 2019 második felében, majd 2020-ban is, legalábbis a becslések szerint. A JP Morgan aktuális előrejelzése alapján annak ellenére további olajáresés várható, hogy a kínálati oldalt folyamatos fenyegetések és konfliktusok tépázzák, ami tradicionálisan áremelkedést generál általában. A kereslet azonban jelentősen elmarad a korábban vártnál és a kitermelés is folyamatosan emelkedik világszinten, ami jelentős árcsökkentő tényező.

Amennyiben az Egyesült Államok és Kína között dúló kereskedelmi háború, illetve a világpolitikát jelentősen befolyásoló iráni konfliktus nem mélyül el, az árak tartósan csökkenhetnek és egy darabig nem valószínű, hogy a 95-ös benzin vagy a gázolaj átlagára ismét 400 Ft felett legyen a magyar kutakon. Természetesen ehhez az is kell, hogy a forint-dollár árfolyama kedvezően alakuljon a közeljövőben.

Forrás:

Kapcsolódó írások

drágább tankolás
2019. április 02.
Hirtelen nagyot ugrik a benzin ára a másfél héttel ezelőtti állapotához képest
drágább tankolás
2019. április 04.
Alig drágult szerdán az üzemanyagok ára, péntekre újabb emelést jelentettek be
benzinkút
2019. április 25.
Pénteken jön az újabb áremelés, ez most csak a dízeleseket érinti
Üzemanyag áremelés
2019. április 29.
Május 1-jén megint jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára