Dróntámadás miatt emelkedik az üzemanyag ára!

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-05-20, 01:31

Bombákkal felszerelt drónok olajfúró kutakat támadtak, ráadásul a forint is gyengült a dollárral szemben

A múlt héten már az az információ is jó hírnek volt tekinthető, hogy nem emelkedik az üzemanyag ára. Ezen a héten már várható mozgás a prognózis szerint, s nem meglepő módon nem kevesebbet, hanem többet kell majd fizetni a kutakon ugyanannyi benzinért vagy gázolajért.

dróntámadás

A holtankoljak.hu arról ír, hogy a CNBC két olajfúró kút ellen történt támadásról számolt be. A tudósítás szerint bombákkal felszerelt drónokkal hajtották végre az akciót, méghozzá Szaúd-Arábia kelet-nyugati olajszállító vezetékébe termelő kutak ellenében. Az incidens következtében tűz keletkezett, ezt a lehetőségekhez képest gyorsan eloltották, az olajtermelés viszont nem szakadt meg. Üröm az örömben, hogy a Saudi Aramco, az állami olaljvállalat azt állítja, az Európa irányába történő olaj- és gázszállítást az eset nem érinti.

Mégis arra lehet számítani, hogy a hazai töltőállomásokon fel fog kúszni az üzemanyag ára. Ennek két oka van, a Brent ára 2%-ot növekedett, s már 72 dollárba kerül egy hordó. Ha ez nem volna elég, a forint sem teljesített jól a dollárral szemben, 2%-ot veszített értékéből, s már 292 forintért adnak egy amerikai dollárt.

Szerdára várható az emelés, melynek mértéke a benzin és a gázolaj esetében is 4-6 forintra saccolható. A benzin ára így átlagosan 407-409, míg a gázolajé 415-417 jó magyar forint lesz. Ettől persze egy átlag autós nem fog fejjel a falnak menni, hiszen aligha vág földhöz valakit az, ha 25 liter benzinért 10 075 forint helyett mondjuk 10 225 forintot kell fizetni, ám ahogy emelkedik szép lassan a töltőanyag ára, úgy kúsznak fel a szállítási költségek, amit a boltok szépen beépítenek minden termék árába.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tankoló autó a benzinkúton
2018. október 09.
Megváltoztatják a tervek szerint az üzemanyag-jelöléseket a benzinkutakon október 12-től.
üzemanyag pénz
2019. május 26.
A benzin és a gázolaj is olcsóbb lehet szerdától

További hírek