2021. október 27. | 15:16

A cég nyugdíjba küldi az itthon is keresettnek számító kivitelt.

Úgy tűnik, a Škoda teljes mértékben lemondott a Fabia kombi kiviteléről. A márka képviselői most az Autocarnak elmondták, hogy a Fabia kombi azért kerül ki a kínálatból, mert a cégnek fel kell készülnie a 2025 körül életbe lépő szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásokra, amikor is bevezetik az EURO 7-es szabványt.

Az Európai Bizottság azon célkitűzéséről sem szabad megfeledkezni, miszerint az évtized végéig 55 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A VW-csoporthoz tartozó márkának ezek miatt előre kell terveznie, ez is közrejátszik a kombi kivitel nyugdíjazásában.

Az auto.cz a ČTK helyi hírügynökségre hivatkozva arról számolt be, hogy a Škoda vezetősége levelet küldött az alkalmazottainak, amelyben bejelentette a Fabia kombi nyugdíjazását, és elmagyarázta a döntés hátterében álló indokokat.

Napjainkra az autógyártók szinte teljesen lemondtak a kombikról a B-szegmensben, ahol a vásárlók általában inkább a ferdehátúakra és a szabadidő-autókra teszik a voksukat. A Fabia kombi azonban a modell összes eladásának 34 százalékát adta, ami egy új generáció bevezetéséért kiáltott. A törlés előtt hivatalosan is megerősítették, hogy a modell gyártása 2023-tól indul a Kvasiny-gyárban.

A kifutó Fabia kombi lesz az utolsó a maga nemében, amikor a gyártása véget ér. Alternatívaként az MQB A0-alapú Scala kompakt ferdehátú vagy a Kamiq kis SUV jöhet szóba. Az új Fabia nemzetközi bemutatóján Zách Dániel kollégánk is ott volt, az erről szóló írást ezen a linken olvashatod el.