A német környezetvédelmi szervezet, a DUH (Deutsche Umwelthilfe) azt követeli az új német koalíciós kormánytól, hogy azonnali hatállyal vezessen be új, az eddigieknél jóval szigorúbb sebességhatárokat az országban. A zöldek szerint az autópályákon 100 km/órára kellene csökkenteni a legnagyobb megengedett sebességet, lakott területen kívül pedig 80, míg lakott területen belül 30 km/órában lenne célszerű meghúzni a felső határt.

A szervezet szerint az aktuális geopolitikai helyzet, konkrétan az Ukrajnában zajló orosz invázió miatt jött el a cselekvés ideje, a szigorúnak nevezhető javaslatcsomag elfogadására az olaj- és gázmegtakarítás érdekében volna szükség, mondják a környezetvédők.

Azzal érvelnek, hogy az orosz-ukrán háború miatt Európának tartós ellátási problémákra kell felkészülni az energiahordozók terén. Amennyiben a konfliktus elhúzódik, akár évi több millió tonnával kevesebb nyersolaj érkezhet Németországba, tették hozzá.

Sebességkorlátozó jelzés

Saját számításaik szerint a sebességkorlátozások bevezetésével és betartásával jelentősen csökkenhet az átlagos üzemanyag-fogyasztás Németországban, évente akár négymilliárd liter üzemanyag is megspórolható lenne ezen az áron, állítja a DUH.

„A válság mindenkit érint, annak kezeléséből ezért mindenkinek ki kell vennie a részét. A mozgás és a közlekedés szabadsága nem veszne el ily módon, csak a tempó válna valamelyest lassabbá” – közölte a szervezet.

Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a javaslat milyen érzelmeket, válaszreakciókat váltott ki a kormány és a német autóklub (ADAC) tagjaiból.